image
Sursa foto: GetyyImages

Microsoft face dezvăluiri care pun pe jar campania electorală din SUA

Compania Microsoft a publicat joi un raport care imediat a făcut mare vâlvă în Statele Unite: nu numai hackerii ruși, dar și cei chinezi și iranieni încearcă să își bage nasul și să fure date de la persoaneele și organizațiile implicate în alegerile prezidențiale care vor avea loc la 3 noiembrie.

Dezvăluirile Microsoft scot în evidență eforturile unor pirați informatici din China și Iran de a ajunge la informații din campaniile politice și sugerează că acțiunile rușilor în acest sens - demascate încă de la alegerile de acum patru ani - au continuat, scrie CNN.

„Activitățile pe care le anunțăm astăzi arată clar că grupuri de acțiune străine și-au intensificat eforturile, vizând alegerile din 2020”, a anunțat Microsoft într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

Microsoft mai spune că în privința rușilor este vorba despre același grup de hackeri care a fost identificat de procurorii americani ca fiind în spatele atacurilor cibernetice asupra democraților în 2016. Acum, atacurile lor i-au vizat atât pe democrați, cât și pe republicani. Raportul arată că hackerii ruși au luat la țintă peste 200 de organizații și consultanți politici.

În ceea ce-i privește pe chinezi și iranieni, în cazul lor nu este furnizat un bilanț, însă în orice caz, hackerii chinezi au avut drept țintă campania lui Joe Biden și cel puțin o persoană care a avut legături cu administrația lui Donald Trump.

Iranienii, la rândul lor, au încercat să intre în conturile unor oficiali ai administrației Trump și ale unor membri din stafful de campanie, în lunile mai-iunie din acest an.

„Ceea ce am constatat seamănă cu modele anterioare de atacuri care vizau nu numai candidații și persoanele care lucrau la campaniile lor, dar și pe cei cu care aceștia se consultau în chestiuni-cheie”, arată Microsoft.

Compania i-a avertizat pe cei vizați de atacuri informatice și de asemenea a alertat serviciile de informații americane.

Dezvăluirea acestor eforturi externe de amestec în campania electorală americană vine cu mai puțin de două luni înainte de scrutinul prezidențial din 3 noiembrie și confirmă un avertisment care deja fusese lansat în privința celor trei țări încă de luna trecută.

Cele trei state au fost arătate cu degetul și în ceea ce privește spionarea eforturilor americane de a găsi un vaccin anti-COVID.

Și oficialii din serviciile de informații au spus că au descoperit probe că Rusia se amestecă în alegeri, cu scopul de a aduce prejudicii campaniei lui Joe Biden. Compania Facebook, la rândul său, a anunțat că a descoperit un grup de trolli ruși care au revenit în campania actuală din Statele Unite, după ce o făcuseră și în 2016. Și Google dezvăluise, în iunie, că a depistat tentative din China și Iran de interferență în campania americană.

Atât Casa Albă, cât și tabăra lui Joe Biden au declarat că iau avertismentul Microsoft foarte în serios.

Noutăţile partenerilor

comentarii: