image
Sursa foto: MSMPS

VIDEO // Toate secțiile de terapie intensivă din spitalele municipale sunt pline cu pacienți contaminați

Toate secțiile de terapie intensivă din spitalele municipale sunt pline cu pacienți contaminați cu noul tip de coronavirus. Sunt la limită și capacitățile altor secții cu profil COVID, având în vedere că, de la o zi la alta, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în orașul Chișinău și în suburbii.

67 de paturi din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. Majoritatea pacienților, care sunt spitalizați acum, au forme medii și grave de COVID-19. Medicii de la Spitalul Clinic Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail” ne-au spus că, în ultima perioadă, a crescut considerabil numărul pacienților care sunt în stare gravă. Iar doctorii de la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii susțin că, de la începutul lunii septembrie, sunt internați tot mai mulți pacienți infectați, care au și pneumonie. Iar astăzi au fost confirmate alte 560 de cazuri de COVID-19. Din numărul total, 28 sunt lucrători medicali. Sunt nouă doctori, 13 asistenți medicali și șase angajați care fac parte din personalul auxiliar. În instituțiile medico-sanitare din țară sunt internați 564 de pacienți în stare gravă. 33 de bolnavi sunt conectați la aparate de respirație asistată. Starea de sănătate a altor 1.288 de bolnavi este de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, alți 10 oameni au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

În Secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” nu există niciun loc liber. Toate cele 15 paturi sunt ocupate. În alte secții, unde la fel sunt tratați pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, în această după-amiază, mai erau 20 de paturi libere din 240.

În ultima perioadă, medicii sunt alarmați de numărul de pacienți în stare gravă, mult mai mare decât la începutul pandemiei.

Din cauză stării grave în care se află, bolnavii stau în spital zeci de zile.

Astăzi a fost externată și această femeie, pe care am surprins-o în timp ce ieșea pe poarta spitalului.

Din păcate, sunt și pacienți care pierd lupta pentru viață. Astăzi, mai mulți angajați ai unui centru al medicilor de familie din capitală au venit la spital ca să-și ia rămas bun de la o colegă de-a lor, care a fost răpusă de COVID-19.

Am mers și la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. În ultima perioadă, aici sunt spitalizați doar pacienții confirmați cu COVID-19, nu și cei suspectați de infectare, cum era la începutul pandemiei. În instituție se află 88 de bolnavi și mai sunt libere doar 12 paturi. În Secția de terapie intensivă - niciun loc.

În acest spital sunt internați peste 50 de copii, iar restul sunt mame. La scurt timp după naștere, Victoria Ursu s-a pomenit din nou în spital. Atât ea, cât și cele două fete ale sale, de două luni și doi ani, au COVID.

În spitalele din municipiul Chișinău sunt 927 de paturi pentru pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. În această dimineață, în respectivele instituții medico-sanitare erau internați 632 de bolnavi, ne-a spus șeful adjunct al Direcției municipale asistență socială și sănătate, Boris Gâlca. Potrivit lui, 207 oameni au forme grave de COVID-19. În stare de gravitate medie sunt 389 de pacienți, iar 10 bolnavi sunt intubați. Toate cele 67 de paturi din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate cu pacienți contaminați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: