Suportul unic de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali, infectați cu Covid-19 nu a fost anulat de Parlament. Ce prevede pachetul de măsuri aprobat în plen

Pachetul de măsuri pentru susținerea cadrelor didactice, producătorilor agricoli, altor categorii de angajați și angajatori, în condițiile efectelor economice ale „Covid-19” și secetei, a fost votat, astăzi, în lectura a doua, finală.

Foto: UNIMEDIA

În redacția finală, în Legea privind modificarea unor acte legislative, prin care se instituie pachetul respectiv de măsuri, a fost menținut suportul unic de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali și angajații MAI, infectați cu Covid-19 la locul de muncă.

Totodată, au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu se limitează volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere. Aceste prevederi vor viza peste 3900 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

Astfel, în cazul insuficienței de cadre, conducătorii instituțiilor de învățământ pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadre didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

De asemenea, este modificată Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. Acestea se referă la instituirea unor condiții favorabile în procesul de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte condiții climaterice nefavorabile.

Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA. Soluțiile propuse țin cont de inițiativele identificate în consens de grupul de lucru pe platforma parlamentară cu participarea tuturor fracțiunilor.

De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul, până la 31 decembrie 2020, asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.


Pub