SUA: 400 de milioane de țigări electronice urmează să fie revizuite de FDA

Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) se pregătește să recepționeze zeci de milioane de solicitări de revizuire a țigărilor electronice. Astfel, producătorii de țigări electronice care vor să îți vândă produsele pe piața americană urmează să obțină o autorizație specială de la autoritățile Statelor Unite. FDA a instituit un proces de prioritizare a brandurilor mari și este gata să depună un efort pentru a înlătura companiile care desfășoară vânzări ilicite, transmite infotag.md.

Foto: poză-simbol

Până acum, vânzările lichidelor pentru vape se aflau într-o zonă gri și abia acum patru ani au ajuns să fie reglementate de FDA. În aprilie, în urma unui proces de judecată cu Academia Americană a Pediatriei, producătorii și magazinele de vape au fost obligate, pentru lichidele ce conțin arome, să depună cereri de “premarket review”, la FDA. Asta, pentru a obține un ordin care certifică faptul că produsul este potrivit pentru sănătatea publică. Cererile trebuiau depuse până pe 9 septembrie.

Până acum, doar două produse au obținut un asemenea ordin. Este vorba despre dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS al companie Philip Morris și Snus, produs de Swedish Match. Mai mult, în iulie, FDA a autorizat comercializarea IQOS ca produs de tutun cu risc modificat (MRTP). Este al doilea set de produse autorizate cu această calificare și primele din seria celor de tutun care primesc ordinul de „modificare a expunerii”.

Procesul de aplicare pare să fie unul intens, mai ales pentru regulator. Producătorii de țigări electronice trebuie să aplice pentru revizuirea fiecărui produs în parte - iar mulți dintre ei vând versiuni diferite cu conținut diferit de nicotină dar și diverse arome.

Produsele care nu au aplicat pentru a primi permisiunea FDA vor fi retrase de pe rafturi. Iar cele care s-au aventurat să primească “binecuvântarea” regulatorului vor putea rămâne în vânzare timp de un an, cât durează procesul de evaluare.

Directorul Centrului pentru Produse de Tutun al FDA, Mitch Zeller, a declarat că peste 400 de milioane de țigări electronice și produse de tutun sunt eligibile pentru a fi revizuite, dar nu este clar câți producători vor aplica. Anticipând depunerea unui număr mare de cereri pe ultima sută de metri, FDA a dezvoltat o strategie în baza căreia va decide cine va fi evaluat primul.

FDA va evalua care țigări electronice sunt potrivite pentru protejarea sănătății publice, un standard ce presupune existența dovezilor că de produs vor beneficia doar adulții, fără a atrage tinerii sau nefumătorii.


Pub