(doc) Cinci membri CSM au adresat o scrisoare deschisă Președintelui Igor Dodon, reclamând „ilegalități comise în CSM”

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au adresat o scrisoare deschisă Președintelui țării, Igor Dodon, prin care critică acțiunile președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și-l acuză de „practică defectuoasă de a ține corespondență tenebră unipersonală cu autoritățile statului din numele întregului Consiliu Superior al Magistraturii”. Anatolie Pahopol nu a comentat deocamdată aceste acuzații.

Foto: TV8

Membrii CSM califică drept ilicite și abuzive acțiunile Președintelui interimar al CSM, domnul Anatolie Pahopol, care, prin negarea completă a rigorilor legale, a formulat unilateral poziția CSM pe subiectul refuzului Șefului statului de desemnare a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit acestora, Președintele CSM nu are dreptul de a exprima unilateral opinia organului colegial, fiindu-i rezervat doar dreptul de înaintare Președintelui Republicii Moldova a hotărârii CSM cu propunerea respectivă de reconfirmare în funcţia de judecător.

„Condamnăm și ne dezasociem cu practicile vicioase intens promovate și aplicate în ultimul perimetru de timp în cadrul CSM, stare de fapt ce reține instituția în vizorul criticilor dure ale societății civile și ale partenerilor de dezvoltare, diminuează autoritatea acesteia și afectează imaginea și încrederea în justiție.

Acțiunile anacronice și abuzive, precum și lipsa de corectitudine și perspicacitate a Președintelui interimar al CSM, domnul Anatolie Pahopol, compromit grav instituția CSM, cât și comunitatea judecătorească, care prin definiție se impune a fi model de bune practici și promotor al prestigiului justiției.

Emiterea oricăror acte echivoce, pretinse a fi hotărâri oficiale ale CSM, este complet inacceptabilă și exprimăm dezacordul puternic față de această practică abuzivă!”, declară membrii CSM în scrisoarea adresată șefului statului.

Deocamdată, președintele interimar al CSM, Anatolie Pahopol, nu a comentat acuzațiile care i se aduc.

SCRISOARE DESCHISĂ adresată Președintelui Republicii Moldova, domnului IGOR DODON by UNIMEDIA on Scribd


Pub