Investigație RISE: Plățile secrete ale lui Vlad Plahotniuc. Transfer de peste 69 de mii de dolari către Louis Vuitton

Portalul de investigații RISE a postat un material despre plățile secrete ale lui Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a analizat conturile oligarhului de la trei bănci din Republica Moldova și a aflat astfel de unde i-au venit banii și pe ce au fost cheltuiți, scrie rise.md.

Foto: UNIMEDIA

Tranzacțiile private îi dezvăluie totodată cercul de colaboratori apropiați. Mai rezultă că Plahotniuc își pregătea mutarea în SUA încă din 2018, apelând la serviciile unor case de avocatură de peste ocean.

Cât de extravagant trăia, ce chirii își permitea, ce haine îmbrăca, pe cine finanța, cât îl costau mobila, mașinile, prietenii și petrecerile – toate acestea conturează mai exact ca niciodată un personaj care și-a luat o țara pe persoană fizică.

Plahotniuc / Sursa:RISE

Pentru prieteni și familie

De la Plahotniuc, cea mai mare sumă de bani a primit-o prietenul său, Iurii Luncașu, omul de afaceri care s-a sinucis în august, anul trecut.

Iurii Luncașu a reprezentat legal în Republica Moldova compania cipriotă Investar Investment Limited, care a procurat în 2017 o vilă somptuoasă din Chișinău, cunoscută drept „Casa albă”.

Pe 2 martie 2017, adică în aceeași zi în care offshore-ul cipriot devine proprietarul imobilului de lux, Vladimir Plahotniuc transferă un milion de dolari în contul lui Iurii Luncașu. Tranzacția are la bază un contract confidențial de împrumut, semnat la 5 februarie 2017.

Un alt milion de dolari zboară din nou spre Luncașu în trei tranșe, toate plătite în lunile august și septembrie ale aceluiași an (2017). Și de data asta e vorba oficial despre un împrumut, dar în sens invers: Plahotniuc îi întoarce un milion lui Luncașu.

Înainte să-și tragă un glonț în cap, Iurii Luncașu ar fi lăsat un bilet în care scria: „Căsuța albă am cumpărat-o în 2017. Am fost investitor”.

Iurii Luncașu a făcut parte din anturajul oligarhului mulți ani la rând.

Prietenii adevărați sunt numărați pe degete, ei sunt familia pe care ți-o alegi. Tristețe adâncă și un gol care nu poate fi umplut. Odihnește-te în pace, dragul și bunul meu prieten”, a scris Plahotniuc pe Facebook, la trei zile de la sinuciderea lui Luncașu.

Entitatea reprezentată de Luncașu (Investar Investment LTD) a fost fondată în august 2016 și administrată în acea perioadă de C.Argyrou & Associates Secretarial, o companie de avocatură cipriotă care a gestionat mai multe firme conectate la Plahotniuc. Așa se face că, în februarie 2016, oligarhul transferă aproape 11 mii de dolari către avocații din Marea Mediterană. Și nu e singura tranzacție cu ei. Peste 46 de mii de dolari sunt virați anul următor, în iulie 2017, banii reprezentând taxa pentru serviciile juridice acordate de ciprioți.

Banii din contul offshore al lui Plahotniuc au mai ajuns și la finul de cununie al acestuia, Andrian Candu, astăzi președinte al Partidului Pro Moldova.

La sfârșitul lui 2017, oligarhul face două transferuri a câte un milion de lei fiecare, echivalentul a circa 117 mii de dolari, în contul lui Candu. Ca și în cazul prietenului Luncașu, plata către politician rambursează un împrumut, zice un contract din decembrie 2016 încheiat între cei doi. Atunci, Candu era deputat din partea Partidului Democrat și deținea funcția de președinte al Parlamentului.

Contactat de RISE Moldova, Andrian Candu a declarat că e vorba de un împrumut în valoare de cinci milioane de lei pe care l-a indicat în declarațiile de avere din anul 2016 și 2017.

Andrian Candu: Acesta (n.r. împrumutul) este menționat în declarația depusă la data de 31.03.2017, care se referă la anul 2016, la secțiunea „C. Numerar în monedă națională care depășește suma de 15 salarii medii pe economie care nu face obiectul declarării (…)”.

Această secțiune însă nu e accesibilă publicului, fiind blurată de Autoritatea Națională de Integritate. Pentru a ne demonstra că a declarat banii, ne-a expediat capturi din cele două documente.

RISE a dezvăluit anterior că în anul 2010, Andrian Candu, în paralel cu funcția de deputat, a făcut afaceri prin procură, reprezentând interesele lui Vladimir Plahotniuc.

Altminteri, și fosta soție a lui Plahotniuc, Oxana Childescu, a primit cu împrumut 50 de mii de dolari în iulie 2017.

Operațiunea „eu cum să dispar?”

În perioada 2015-2019, Vlad Plahotniuc a beneficiat de consultanță de la cel puțin 14 case de avocatură din SUA, Elveția, România, Marea Britanie și Israel, specializate pe probleme de afaceri, dar și în domeniul migrației. Pentru serviciile acestora, oligarhul a achitat peste 1,9 milioane de dolari.

Pe 7 iunie 2019, cu o zi înainte ca Partidul Socialiștilor și blocul electoral ACUM să formeze o coaliție de guvernare și să înlăture democrații de la putere, Vlad Plahotniuc transferă către o casă de avocatură din Los Angeles peste 52 de mii de dolari, echivalentul a peste 940 de mii de lei.

Citește în continuare pe RISE.


Pub