(doc) Noi alerte de călătorie pentru moldoveni. În ce țări cetățenilor RM le este interzis accesul/ tranzitarea și care sunt excepțiile

Alertele de călătorie pentru mai multe state, valabile pentru cetățenii Republicii Moldova au fost acualizate, conform situației din 11 septembrie 2020, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, în România, începând cu data de 16 august 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă, iar în acest context, se mențin în continuare măsurile stabilite prin actele normative adoptate de către autoritățile române, în contextul epidemiei de Covid-19, în ceea ce privește intrarea pe teritoriul României și a instituirii carantinei. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Totodată, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, apatrizilor, cu anumite excepții.

În Ucraina, pe durata carantinei, până la 28.09.2020, ora 00:00, străinilor și apatrizilor li se interzice intrarea pe teritoriul țării, cu excepția anumitor categorii de persoane. Totodată, este interzisă tranzitarea teritoriului statului ucrainean, cu excepția cazurilor cu caracter umanitar.

Autorităţile germane mențin în continuare restricțiile la intrarea în Republica Federală Germania a cetățenilor Republicii Moldova, excepție de la această regulă oferindu-se doar pentru persoanele care prezintă dovada unor motive bine întemeiate și care pot fi argumentate/certificate la intrarea pe teritoriul Germaniei.

Aceeași situație este și în Belgia, iar prerogativa de a decide admiterea sau refuzul intrării pe teritoriul țării aparține exclusiv ofițerului de frontieră. Persoanele care vin în Belgia sunt obligate să completeze înainte de sosire cu 48 ore, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport și un formular online, Passenger Locator Form (formular de localizare a pasagerilor).

De asemenea, intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Franței poate fi admisă doar în anumite cazuri, prevăzute de autoritățile franceze.

În Italia, până pe 30 septembrie, râmâne în continuare interzisă intrarea persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat următoarele țări: Armenia, Bangladeş, Boznia Herţegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru, Republica Moldova, excepție făcând doar anumite categorii de persoane.

Toată informația privind alertele de călătorie actualizate, în mai multe state ale lumii, o puteți vedea în tabelul de mai jos:

Datele din tabelul de mai sus pot fi modificate, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste informații sunt publicate în regim operativ, de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: bit.ly/2RejHW1 ). Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sunt colectate din surse naționale autorizate și publice și sunt publicate la secțiunea „Alerte de călătorie COVID-19”.

Totodată, pentru consultații telefonice, ministerul are activat Centrul de Apel al MAEIE al RM, care poate fi contactat la numerele:

0 80 090 990 - (gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova) +373 22 788 722 - din străinătate

Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteţi expedia un mesaj: prin email la callcenter@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.

Suplimentar la resursele MAEIE, cetățenilor Republicii Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, li se recomandă consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă: Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3hlBd5f


Pub