Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grupul de la Vişegrad va…

Grupul de la Vişegrad va propune UE un nou pachet de sprijin pentru Belarus, care include liberalizarea vizelor

Grupul de la Vişegrad format din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia vrea să propună liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Belarus şi un pachet de sprijin pentru acest stat la summitul UE din 24-25 septembrie, a declarat vineri premierul polonez, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Cu prilejul convorbirilor din oraşul polonez Lublin, membrii Grupului de la Vişegrad au reiterat apelul la organizarea de noi alegeri în Belarus, unde protestatarii cer să se pună capăt regimului de 26 de ani al lui Aleksandr Lukaşenko şi au afirmat că protestele au nevoie de sprijin.

Noi sancţiuni împotriva unor oficiali belaruşi urmează să fie discutate la Consiliul European din 24-25 septembrie.

Lukaşenko neagă fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, pe care, potrivit rezultatelor oficiale, le-a câştigat cu peste 80% din sufragii, şi a reprimat dur protestele în care oamenii îi cereau demisia.

„Vrem să propunem o ofertă de cooperare economică pentru viitor… Vrem să propunem călătorii fără viză pentru cetăţenii din Belarus şi acest pachet economic pentru viitorul statului Belarus”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul ungar Viktor Orban a spus la rândul său că o strategie militară sau de apărare ar putea fi, de asemenea, întocmită în ceea ce priveşte Belarus, dar că această discuţie trebuie să aştepte până la summitul UE. El nu a prezentat însă amănunte privind acest plan.

Grupul de la Vişegrad a discutat şi relaţia regiunii cu China, care ar putea fi abordată din nou la o reuniune cu un oficial american stabilită de Morawiecki pentru reprezentanţii Grupului, precum şi despre eforturile de coordonare a răspunsului lor la criza coronavirusului, au mai spus liderii.

Grupul va crea un organism coordonat de răspuns pentru combaterea pandemiei, din care va face parte şi Austria, a spus premierul ceh Andrej Babis. 

Sursa: Agerpres