(foto) Grecii antici o considerau hrană pentru calul înaripat Pegas, iar bunicii făceau din ele sirop. Rodion Sobcenko, antreprenorul care plantează cătină

catina +

Grecii antici credeau că acest arbust era hrana magică pentru calul înaripat Pegas, iar bunicii noștri făceau din el suc sau sirop și îl consumau iarna ca să nu răcească. Vorbim despre cătină, fructele care au un gust acru astringent, care la maturitate sunt galbene portocalii și care totodată sunt un supliment natural autohton care conțin de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.

Beneficiile cătinei sunt testate și recunoscute atât în medicina tradițională din regiune, cât și în cea convențională. Aceasta este utilizată în afecțiunile și leziunile pielii, tratamentul organelor interne, sistemului cardiovascular etc. Însă arbuștii au o importanță majoră nu doar terapeutică și alimentară, dar și din punct de vedere ecologic și economic.

De asemenea, aceste tufișuri țepoase ajută la refacerea terenurilor, pământurilor erodate prin îmbogățirea solului cu azot care ajută la recuperarea rapidă a potențialului roditor. Din aceste motive, Rodion Sobcenko a ales să planteze cătina pe terenul lui din satul Brezoaia, raionul Ștefan Vodă.

„Când am început afacerea în 2014, căutam pământ arabil pentru a crește o plantație de nuci – era la modă și era considerat foarte avantajos. Însă fiind economist de formare, fără experiență în agricultură, am făcut greșeli, că altfel nu-ți reușește! Pământul nu era potrivit pentru o livadă de nuci. Atunci aveam 32 de hectare cu lucernă și după mai multe consultații am decis că voi încerca să sădesc cătină albă și am plantat primele șase hectare. Cu ajutorul programului «Livada Moldovei» am reușit să plantez și să devin pionier în domeniul dat. Mi-am zis cine nu riscă, nu bea șampanie!”, ne povestește administratorul SRL Riomax-Prim.

Rodion Sobcenko a ales să planteze soiurile românești Clară și Mara deoarece se potrivesc condițiilor climatice din țară și au o istorie veche pe meleagurile autohtone. Cătina albă crește în regiunea Moldovei și se coace începând cu mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie, în dependență de soi și de condiții climaterice.

Totodată, producătorul menționează că productivitatea mai depinde de soi, schema de plantări, metoda de creștere și alte aspecte tehnice. În anul cinci sau șase se poate ajunge la o productivitate de șase-10 tone pe hectar.

„Cine nu face nimic, nu are nimic! Ai căzut, te-ai ridicat repede. Înainte!”

În 2020, plantația a intrat în rod tehnic pentru cele șase hectare și este în conversie pentru a obține certificat ECO. Chiar dacă este mai costisitor, s-a optat pentru a poziționa produsele în gama celor ecologice din motive personale, a strategiei de business și din cauză că această cultură nu este pretențioasă din punct de vedere a prevenirii bolilor și a protecției de dăunători, iar mottoul antreprenorului este: „Cine nu face nimic, nu are nimic! Ai căzut, te-ai ridicat repede. Înainte!”.

Rodion a menționat că a apelat la subvenții și granturi, dar cel mai mare ajutor a primit din partea proiectului „Livada Moldovei” și instruirea obținută a susținut mult înființarea plantației. Adițional, a solicitat credite și toți banii au fost investiți în procurarea inițială a materialului săditor. În acest moment, se pregătesc pentru cea de-a doua etapă de plantare, optimizarea proceselor tehnice și instruiri adiționale pentru creșterea profesională în subsectorul dat.

„Afacerea cu cătina albă este o nouă încercare în viață. Este o cale nouă nu numai pentru mine, dar și pentru antreprenorii care au plantat cătina sau care vor să planteze. Pe moment, toate datele și informațiile care sunt accesibile în mare parte sunt teoretice. Din start multe promisiuni, dar de facto ceea ce se spune este numai vârful aisbergului. Pot să afirm că afacerea nu este deloc ușoară. Ca-n orice activitate comercială, vânzările sunt pe primul plan. Respectiv, ne orientăm spre piața din Europa. Consumatorii autohtoni ne pot găsi online pe platformele Instagram și Facebook sub brandul ECOPRODUCT. La fel, ne puteți găsi la piețele angro, la târguri și la expoziții specializate din Moldova, acum în orașul Chișinău, dar pe viitor în Bălți și în Comrat”, comunică antreprenorul.

În afară de produsul în stare proaspătă și congelată, validează și produsele prelucrate din cătină, precum gemul fără tratare termică și fără conservanți în afară de zahăr. Odată cu setarea liniei de prelucrare se va mări și echipa care acum integrează doar lucrătorii sezonieri și familia. Planuri de creștere sunt mari și privesc în viitor cu speranță și plini de optimism.

***

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a Asociației „Pomuşoarele Moldovei” și nu reprezintă sub nicio formă opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

#APM #MagiaPomusoarelor
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente