Deputatul Vasile Năstase a solicitat ANI să verifice proveniență celor 4 milioane de lei, plătite de Vasile Botnari în urma condamnării

Ilie Gulca
11/09/2020

Parlamentarul Vasile Năstase a solicitat Autorității Naționale de Integritate (ANI) să investigheze veniturile fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Deputatul a cerut anchetarea provenienței celor circa patru milioane de lei plătite de fostul director SIS și explicații de ce acestea nu figurează în declarațiile de avere ale acestuia.

„Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Vasile Botnari, ex-director al SIS, la o amendă de circa 88.000 de lei pentru răpirea și expulzarea a șapte profesori turci nevinovați. Totodată, conform informațiilor apărute în spațiul public, Botnari ar mai fi achitat suma de 120.000 de euro ca despăgubiri familiilor celor răpiți și circa 37.000 de euro pentru avionul plătit ilegal de SIS pentru transportarea profesorilor către pușcăriile din Turcia”, observă Vasile Năstase.

Sumele vehiculate în spațiul public, estimează deputatul, urcă la circa patru milioane de lei. „În aceste circumstanțe și în conformitate cu art. 17, alineat (6), art. 20, alineat (2) din Legea privind statutul deputatului în Parlament și art. 125 din Regulamentul Parlamentului, solicit să investigați cele invocate în prezenta interpelare, să verificați minuțios veniturile numitului Vasile Botnari, sursele de proveniență și motivul pentru care acestea nu figurează în declarațiile sale de avere”, se menționează în interpelarea făcută de deputat.

Conform unei hotărâri judecătorești publicată de deputatul Sergiu Litvinenco, Vasile Botnari a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 327, alineatul 2, lit. b, din Codul Penal. Instanța judecătorească i-a aplicat lui fostului director SIS o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 1.760 de unități convenționale, ceea ce constituie 88.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcțiii pe un termen de cinci ani.    

Procurorul general Stoianoglo a recunoscut recent că în răpirea și expulzarea profesorilor turci „a fost implicat alt grup de oameni”, și nu doar Vasile Botnari.

„Noi am colectat probe că ordinele finale veneau de la el. Până în ultimul moment, el nu a fost în lista persoanelor care erau sub acuzare. Acolo erau persoane care jucau un rol important. El și-a recunoscut vina. El lua decizii în acest caz, iar indicațiile veneau din exterior. Eu nu cred că directorul SIS, în situația de atunci, putea să ia de unul sigur unele decizii. Cel care a putut să influențeze asupra lui Botnari a fost doar Vlad Plahotniuc”, a spus Stoianoglo.

La 30 decembrie 2019, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru sprijinul acordat serviciilor secrete în arestarea celor șapte profesori turci.

„Îi suntem recunoscători Moldovei pentru colaborarea în lupta împotriva FETO (Mișcarea Gulen), inclusiv pentru extrădarea membrilor săi în Turcia”, a spus Erdogan în timpul vizitei lui Igor Dodon la Ankara.

Ilie Gulca
11/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii