PSRM a acționat în judecată Pro TV pentru discuții despre dosarul Bahamas. Pro TV: „O acțiune de intimidare”

Anticoruptie.md
11/09/2020
Colaj: CIJM

Partidul Socialiștilor a dat în judecată postul de televiziune Pro TV Chișinău și pe jurnalista Lorena Bogza. Motivul invocat de socialiști este că la o ediție a emisiunii ÎN Profunzime, la care s-a discutat despre dosarul Bahamas, ar fi fost făcute afirmații defăimătoare în lipsa unei decizii a instanței. ProTV consideră că nu există temei ca să fie acționat în judecată și califică demersul socialiștilor drept intimidare în pragul campaniei electorale.

PSRM califică „defăimătoare și o încălcare deliberată a prezumției de nevinovăție” următoarele afirmații: „Acum trecem la subiectul pentru care ne-am întâlnit, ca să vedem drumul banilor din Bahamas în 2016 pentru Partidul Socialiștilor”, transmite postul de televiziune.

„Nu există o decizie adoptată care ar permite diseminarea informației în mod univoc și cert, publicul fiind indus în eroare asupra veridicității și irevocabilității celor expuse în emisiune”, arată PROTV, citând din cererea de chemare în judecată a PSRM.  

De cealaltă parte, postul de televiziune consideră că această acțiune „are ca scop intimidarea echipei de jurnaliști ai televiziunii în pragul campaniei electorale de către PSRM aflat la guvernare. Considerăm că nu există temei legal care să justifice acționarea postului nostru în judecată”.

În februarie 2016, înainte de alegerile prezidențiale din același an, pe conturile societății Exclusiv Media SRL au ajuns mijloace bănești în valoare de 1.499.884 de euro de la compania offshore Westerby Limited înregistrată în Bahamas.

O lună mai târziu, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, administratorul și fondatoarea Exclusiv Media, au retras de pe conturile întreprinderii peste 20 de milioane de lei sub pretextul restituirii unor împrumuturi obținute de la 11 persoane fizice.

În același timp, s-a constatat că suma acestor împrumuturi a fost de peste cinci milioane de lei, din care100.000 de dolari SUA au venit de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP, reprezentant fiind Iaroslav Țurcan, președintele Fundației Din Suflet, fondată și administrată de Galina Dodon.

La 26 noiembrie 2019, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a emis o ordonanță privind reluarea investigațiilor în dosarul finanțării PSRM.

La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Anticoruptie.md
11/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii