Peter Michalko: „Reforma justiției trebuie să aibă loc în urma unui proces larg de consultări”

Julieta Savițchi
11/09/2020

Reforma justiției trebuie să fie făcută într-un mod credibil, încât să existe garanții pentru cetățenii Republicii Moldova că justiția lucrează în mod independent și echitabil și că toți sunt egali în fața legii. Toate aceste schimbări trebuie să aibă loc într-un proces larg și deschis de consultări, inclusiv cu societatea civilă, toate partidele politice și alți actori relevanți din societate. Despre asta a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu recent.

Ambasadorul european a făcut referință la două aspecte de care ar trebui să țină cont Republica Moldova la realizarea reformei în justiție. „Este vorba despre corupție, despre frauda bancară și necesitatea returnării banilor, de făcut pași importanți pentru demonopolizarea economiei, ca să nu mai existe scheme care blochează progresele în economie. Cetățenii trebuie să se asigure ca aceste probleme să nu existe, ca justiția să funcționeze corect, ca fenomenele negative din justiție să nu se mai repete. Și investitorii trebuie să fie siguri că interesele lor vor fi apărate de o justiție corectă. Pe de altă parte, și angajații din sistemul justiției trebuie să se simtă în siguranță, că vor putea activa independent, fără să se facă presiuni asupra lor”, a spus Michalko.

Șeful Delegației europene a mai declarat că UE este cointeresată să susțină în continuare reforma justiției în Republica Moldova și a dat de înțeles că va fi rezervată în privința susținerii financiare dacă aceste reforme vor fi declarative. „În 2017, Republica Moldova a pierdut 28 de milioane de euro care erau destinați pentru reformarea justiției”, a amintit ambasadorul.

Julieta Savițchi
11/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii