‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPomușoare: mai puține pe câmp, mai scumpe la piață

Pomușoare: mai puține pe câmp, mai scumpe la piață

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cantitatea de pomușoare, în speciale mur și zmeur, este în acest an cu aproape 50 la sută mai mică ca cea de anul trecut, susține președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco.

Aceasta este, însă o prognoză inițială și cifrele s-ar putea modifica la sfârșitul sezonului. Cauzele roadei mai mici în acest an sunt comune și celorlalte culturi, este vorba de înghețul de primăvară și seceta care a persistat pe tot parcursul verii.

„Aceste calamități naturale au compromis multe soiuri, multe plantații. Înghețurile de primăvară n-au afectat pomușoarele la etapa de înflorire, dar la etapa de dezvoltare și respectiv, din cauza stresului planta a produs mai puține flori, iar ca urmare fructe de o calitate mai joasă. Cifre mai exacte despre pierderi vom avea mai târziu, deoarece acum încă suntem în sezon. Se culeg ultimele roade de zmeur”, susține Aneta Ganenco.


„Anul trecut, la mijloc de sezon prețul murelor ajungea și la 10 lei kilogramul de la poarta producătorului. Anul acesta mai jos de 25 de lei, acest preț nu s-a coborât”, a mai adăugat Ganenco.


Pentru prima dată în acest an, țara noastră a fost nevoită să importe mure pentru a a asigura necesitățile pieței interne.


„Noi ne-am așteptat la recolte mai mari de mur. Dar pentru prima dată am importat mur din Ucraina”, zice antreprenoarea.


Pentru căpșun, anul acesta a fost unul destul de productiv din punct de vedere al comercializării. Este și o explicație în acest sens, de exemplu în țările CSI au fost înghețuri fapt ce a favorizat importul de căpșuni moldovenești.


„Primele recolte din mai, iunie au fost vândute foarte bine. Din cauza temperaturilor înalte în Turcia și Grecia, sezonul căpșunelor a fost foarte scurt la ei. Astfel, cumpărătorii din Federația Rusă s-au orientat rapid la piața noastră. Asta a făcut să putem exporta cantități mai mari de căpșun în acest an” explică Aneta Ganenco.


Prețurile au fost diferite, cert e că un pic mai mari ca cele din 2019.


„Sezonul a început cu 110 lei kilogramul de căpșuni, în vârful sezonului când oferta a fost cea mai mare kilogramul era 25 de lei. Trebuie de menționat totuși că în această periodă prețul de pe raft a fost diferite de cele din câmp sau de la poarta producătorului. Anul trecut am început szonul cu 100 de lei kilogramul, în mijloc de sezon costul căpșunelor era de 18 lei kilogramul” precizează Aneta Ganenco.

Totuși antreprenoarea susține că anul trecut căpșunul a avut prețuri mai mici nu din cauza roadei mai mari, ci a calității afectate de ploile torențiale din mai.
Potrivit datelor, anul trecut ultimele căpșuni au fost culese în prima săptămână a lunii noiembrie. Prognozele sunt valabile și pentru anul în curs, dacă nu vom avea parte de temperaturi scăzute, înghețuri ori ploi torențiale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›