Interviu cu Veaceslav Moșin: Infertilitatea are soluții

Aproximativ 20-25% dintre cuplurile din Republica Moldova se confruntă cu imposibilitatea conceperii unui copil. Infertilitatea este o problemă de cuplu, cu cauze multe, variate, dar care are și soluții. În prezent, fertilizarea in vitro a devenit principala metodă de tratament a infertilității.

Foto: Repromed+

Află mai multe despre cauze, metode de depistare a infertilității, tratament și rate de reușită de la Profesorul Veaceslav Moșin, cel care a stat la începutul FIV în Moldova, medic specialist în infertilitate în cadrul Centrului medical Repromed.

1. Dle Profesor, ce este infertilitatea și care sunt cauzele acestei afecțiuni?

Infertilitatea reprezintă imposibilitatea conceperii unui copil în decurs de un an de contacte sexuale, neprotejate și regulate. Se estimează că, aproximativ 20-25% dintre cuplurile din Republica Moldova se confruntă cu această problemă.

Cauzele infertilității pot fi legate atât de aspecte ale sănătăţii femeii, cât şi ale bărbatului. Principalele cauze ce provoacă infertilitate la femei sunt: vârsta înaintată după 35 ani, tulburările de ovulaţie, deteriorarea trompelor uterine (infertilitatea tubară) ca și consecință a infecțiilor ginecologice, endometrioza etc.

Principalele cauze ce provoacă infertilitate la bărbați sunt: obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, folosirea de unor medicamente și a steroizilor anabolizanți pentru a stimula forța și creșterea masei musculare, expunerea frecventă a testiculelor la temperaturi mari (saună/băi fierbinți), expunerea la radiații și toxine din mediu.

Este foarte important ca cuplurile ce suferă de infertilitate să apeleze cât mai curând posibil la ajutorul specialiștilor în infertilitate, dacă după un an de viață sexuală regulată, fără protecție, sarcina întârzie să apară.

2. Ce ne puteți spune despre tratamentul infertilității?

Tratamentul infertilităţii trebuie să fie individualizat pentru fiecare cuplu în parte, astfel el poate fi conceput abia după o evaluare corectă şi cuprinzătoare a ambilor parteneri.

Principalele modalități de tratament ale infertilității feminine includ medicamente pentru stimularea ovulației, antibiotice pentru infecții ginecologice, laparoscopie pentru restabilirea permeabilității trompelor uterine, înlăturarea chisturilor ovariene, nodulilor endometriotice, fibroamelor uterine etc., histeroscopie pentru evaluarea cavității uterine, înlăturarea polipilor endometriali, anomaliilor de dezvoltare a uterului și sinechiilor intrauterine.

Ca și în cazul femeilor tratamentul infertilității masculine poate fi unul medicamentos, hormonal sau chirurgical. Pentru îmbunătățirea calității spermei, adeseori se indică suplimente nutritive și vitamine. Dacă medicul urolog/androlog a depistat un varicocel, acesta poate fi tratat doar chirurgical. Pacienților cu modificări moderate ale calității spermei poate fi recomandată inseminația intrauterină. În cazurile în care nu există sperma în ejaculare (azoospermie), aceasta poate fi extrasă direct din testicule sau epididim, folosind tehnici de recuperare a spermei, ca de exemplu extracția microchirurgicală a spermatozoizilor din testicul (Micro-TESE).

În cazul în care, tratamentele efectuate nu sunt efective, au fost depistate cauze prin care obținerea sarcinii pe cale naturală este foarte dificilă sau imposibilă, atunci se recomandă fertilizarea in vitro (FIV).

3. Ce etape trebuie să urmeze cuplul, care a fost diagnosticat cu infertilitate și care a decis să facă FIV?

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnologie de reproducere umană avansată care include câteva etape:

1. Pregătirea către FIV.

2. Stimularea ovariană.

3. Recoltarea ovocitelor (puncția ovariană).

4. Inseminarea sau fertilizarea pe cale artificială.

5. Cultura embrionilor.

6. Transferul de embrioni.

7. Susținerea hormonală a fazei luteine.

Toate etapele sunt foarte importante și necesită o atenție deosebită a echipei multidisciplinare din centrele specializate în reproducerea umană asistată: ginecolog cu supraspecializare în reproducere, medic specialist imagistică, medic urolog/androlog, embriolog. Din partea cuplului se cere o respectare cu strictețe a recomandărilor specialiștilor, pentru că numai prin eforturi comune programul de fertilizare in vitro poate fi realizat cu succes.

4. Dle Profesor, puteți să ne povestiți despre un caz mai deosebit din experiența dvs., poate care v-a rămas tipărit în minte și suflet?

Pe parcursul a 25 ani de experiență în fertilizarea in vitro, tratând circa 7 mii de pacienți, desigur că au fost mai multe cazuri care m-au marcat. Îmi aduc aminte de luna august a anului 2004, când s-a adresat o mamă cu lacrimi în ochi, dacă pot să o consult la telefon pe fiica ei Svetlana, 37 ani, care trăia la Washington, SUA, și a încercat fără succes la clinicile de acolo 4 fertilizări in vitro, iar medicii de acolo i-au spus categoric că nu au nici-o șansă și trebuie să apeleze la donarea de ovocite. Pe vremea aceea eram în funcția de Director al Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și eram în pregătirea pentru a pleca la un stagiu de cercetare în cadrul programului Fulbright la Universitatea Jonh Hopkins din SUA. Am convenit, că voi putea analiza dosarul Svetlanei în cadrul stagiului meu în SUA. Întâlnindu-mă cu ei și studiind protocoalele de stimulare ovariană, am presupus, că, cauza eșecului poate fi în inhibarea prea profundă a funcției ovarelor pe fundalul folosirii agoniștilor GnRH și stimularea ovarelor cu preparate ce conțineau doar FSH. Astfel la fiecare stimulare ovariană, sau nu era nici-un răspuns, sau se maturiza doar 1-2 foliculi. În perioada respectivă, eu aveam deja experiență cu folosirea unui alt protocol de stimulare, care a fost cu succes la multe paciente cu caracteristici similare Svetlanei. Au venit pentru o nouă tentativă FIV la clinica unde activam în primăvara anului 2005, când revenisem deja în țară. Presupunerile mele s-au adeverit și la stimularea ovariană după protocolul indicat de mine am obținut 7 ovocite, care au format 3 embrioni de bună calitate. Iar după transferul acestora s-a obținut implantarea unui embrion. Pe parcursul sarcinii a avut unele probleme, însă, din fericire, totul s-a finalizat cu bine și a născut o fetiță cu numele Emmy.

Un alt caz deosebit ține de un cuplu din Londra, ea – Monica, 40 ani, originară din Brazilia și soțul ei Antonio, originar din Italia. Au încercat de câteva ori să obțină o sarcină la clinicile din Londra, dar fără succes. La recomandarea unei foste paciente au hotărât să încerce un FIV la Clinica Repromed. Procedura FIV a avut loc în 2015 și s-a soldat cu succes, însă pacienta a pierdut sarcina la 10 săptămâni. În 2016 au venit pentru o nouă tentativă FIV și a fost obținută din nou sarcina, implantându-se 2 embrioni. Sarcina a decurs fiziologic, pacienta a născut 2 fetițe.

Aș dori, de asemenea, să relatez cazul unui cuplu din Moscova. Pacienta Iulia, 32 ani, nu avea probleme ginecologice, însă soțul ei a fost depistat cu azoospermie (lipsa spermatozoizilor în ejaculat). Pacienții au încercat 3 tentative FIV, asociate cu biopsii testiculare, însă de fiecare dată nu au fost găsiți spermatozoizi. Aflând de clinica Repromed, m-au contactat și am convenit să încercăm o procedură mai nouă de biopsie testiculară numită Micro-Tese. Procedura a fost făcută de specialistul androlog/urolog al clinicii noastre D-ul Dumitru Poneatenco, însă a fost găsit doar un singur spermatozoid. Desigur, că nu aveam mari speranțe ca finalul să fie reușit, însă, spre bucuria noastră s-a obținut un embrion de calitate foarte bună pe care l-am implantat. Pacienta a rămas însărcinată și în februarie 2017 a născut un băiat sănătos cu numele Matvei.

Mai sunt încă foarte multe cazuri, în special cele foarte complicate, care m-au marcat: sarcini obținute după foarte multe tentative FIV, după vârsta de 40 ani, cu tripleți și cvadrupleți.

Familii / Sursa:Repromed+

5. Dvs. ați stat la începutul FIV în Republica Moldova. În viziunea dvs. este considerată infertilitatea acum mai mult o problemă decât era acum 25 de ani?

Vreau să menționez că, cariera mea profesională am început-o în anul 1983 în secția de ginecologie endocrinologică din cadrul Centrului Mamei și Copilului. Chiar de atunci am văzut cât de răspândită este problema infertilității în Republica Moldova. Majoritatea pacientelor cu infertilitate ce se adresau atunci erau sub vârsta de 30 ani. Tratamentele aplicate de noi (hidrotubații uterine, inseminația intrauterină cu sperma soțului, laparoscopii) erau de o eficiență joasă și, încă de atunci, m-a captivat ideea privind implementarea metodei FIV la noi în țară. În anii 1986-1990, făcând studiile de doctorat în cadrul Institutului de Ocrotire a Sănătății Mamei și Copilului din Moscova, am avut fericita ocazie să acumulez atât cunoștințe teoretice, cât și de stagii în primul laborator FIV din fosta URSS. Începutul anilor 90 au fost marcați de muncă asiduă spre crearea primului laborator de FIV: găsirea și adaptarea spațiului necesar, selectarea specialiștilor necesari și instruirea acestora, procurarea aparatajelor, echipamentelor și consumabilelor necesare.

Prima sarcină obţinută prin metoda FIV a fost la finele anului 1995 şi s-a soldat cu nașterea unui băiat cu greutate 3500 gr. De atunci, practic s-a început istoria fertilizării in vitro în Republica Moldova. Solicitările pentru efectuarea procedurii FIV au crescut an de an. Astfel, putem spune că, în zilele de azi, fertilizarea in vitro a devenit principala metodă de tratament a infertilității. Dacă, să comparăm profilul pacientelor de azi și de acum 25 ani putem afirma că, în prezent avem mult mai multe paciente de vârstă avansată (după 35, chiar și după 40 ani). A crescut și ponderea infecțiilor uro-genitale, dereglărilor endocrine, imunologice și de metabolism, endometriozei, patospermiei la soț. Pe de altă parte, datorită progresului științific și tehnologic, actualmente putem trata mult mai efectiv aceste probleme și putem ajuta chiar și cuplurile cu șanse mici de reproducere.

6. Câte cupluri care își doresc un copil apelează anual la Repromed și care este rata de reușită?

Anual circa 800 cupluri ce suferă de infertilitate sunt incluși în programul FIV al Centrului Repromed. Vreau să menționez că, avem un laborator embriologic foarte bine dotat, care corespunde cerințelor și standardelor internaționale. Din ultimele achiziții vreau să menționez despre un microscop de ultimă generație destinat efectuării tehnicilor avansate de reproducere, ca ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor), assisted hatching (ecloziunea asistată), IMSI (selectarea spermatozoizilor cu cea mai bună morfologie); un incubator cu multi-chamber (ce permite cultivarea embrionilor obținuți de la o pacientă în căsuță separată), 2 ecografe ultraperformante de la compania Philips.

Începând cu anul 2012, împreună cu echipa Repromed, aplicând metoda de fertilizare in vitro în tratamentul infertilității, am contribuit la nașterea a circa 2200 copii.

Pacientelor ce se adresează cu infertilitate, în funcție de situația clinică, le putem oferi următoarele metode de reproducere asistată:

· FIV cu stimulare ovariană (metoda clasică) – cu rata de succes de 45%,

· Mini-FIV (stimularea ovariană ușoară) – cu rata de reuștă de 32%,

· FIV în ciclul natural – cu rata de implantare de 22%,

· FIV cu transferul de embrioni congelați – cu rata de obținere a sarcinii de 55%.

Totodată, vreau să menționez că, cele mai bune rezultate au fost obținute la femeile de vârsta sub 35 ani. Printre factorii ce contribuie la eșecul de implantare pot fi menționați: scăderea rezervei ovariene asociate cu vârsta, calitatea joasă a embrionilor obținuți, defecte ale cavității uterine, endometru subțire, trombofilie ereditară și dobândită, anomalii genetice, endometrioza, prezența hidrosalpinxului, disfuncție endocrină, obezitatea, factorii nocivi de mediu, obiceiurile nesănătoase ș.a.

Echipa Centrului medical Repromed, specializată în diagnosticul și tratamentul dereglărilor funcției reproductive a femeilor și bărbaților, oferă răspunsuri şi soluţii medicale pentru patologia fiecarui cuplu. Specialiştii Repromed vor fi responsabili pentru a depista exact problemele întâmpinate şi a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora.

Fericirea de a avea un copil este mai aproape ca niciodată.

Programați o consultaţie la ☎ 022 263 888.


// console.log('no ads situation')