Planul „Moonshot”. Cum vrea Marea Britanie să facă 10 milioane de teste pe zi în 2021

Oamenii de știință și responsabilii din sistemul de sănătate din Regatul Unit pun sub semnul îndoielii planul de testare în masă pentru coronavirus, anunțat de premierul Boris Johnson, scrie stirileprotv.ro.

Foto: UNIMEDIA

Șeful guvernului speră că, în 2021, vor fi testați zilnic milioane de britanici care ar putea avea rezultatul în câteva zeci de minute.

Pe de altă parte, peste ocean apare un nou scandal. O carte de interviuri dezvăluie că președintele Trump a minimalizat pericolul reprezentat de coronavirus pentru că voia “să evite panica”.

Planul „Moonshot” de testare în masă

Planul de testare în masa, anunțat de premierul britanic, este intitulat ″Moonshot″⁣ și se dorește ambițios la fel ca aselinizarea la care denumirea face trimitere.

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii: „Credem și sperăm să devină disponibile aceste noi tipuri de teste, simple, rapide și care pot fi extinse pe scară largă. Rezultatul poate fi disponibil în 90, sau chiar 20 de minute. În mod crucial, ar trebui să le folosim la o scară pe care n-a mai atins-o nicio altă națiune, pur și simplu am putea să procesăm milioane de teste zilnic. La acest nivel, oamenii ar putea să ducă o viață mai aproape de normal, fără să mai fie nevoie de distanțare socială.”

Documente interne apărute în presă dezvăluie că executivul britanic plănuiește creșterea capacității de testare de la 350.000 de teste zilnic cât se fac în prezent până la 10 milioane pe zi, în 2021.

Iar programul de testare în masă ar costa 100 de miliarde de lire, aproape cât bugetul anual al sistemului public de sănătate din Regatul Unit.

Însă criticii spun că acest plan al guvernului vă genera o risipă imensă de resurse și posibil corupție la o scară uriașa... Unii spun “cosmică”, dacă tot a folosit premierul comparații legate de cucerirea spațiului.

O adunare a motocicliștilor din SUA, sursa a 260.000 de infectări

În tot acest timp, peste ocean, s-a aflat că o adunare tradițională a motocicliștilor americani, cu parade și concerte, la care se strâng în fiecare an, cam o jumătate de milion de oameni, inclusiv numeroși spectatori, a fost sursa a peste 260.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.

Evenimentul s-a ținut luna trecută, timp de 10 zile, în Dakota de Sud. Ulterior tratamentele bolnavilor de covid au costat, estimativ, sistemul sanitar din Statele Unite 12,2 miliarde de dolari.

Cercetătorii au alcătuit ... “harta” răspândirii virusului, folosind date de localizare de la telefoanele mobile, prin care au urmărit trecerea subiecților, prin restaurante, magazine, locurile pentru spectacole, hoteluri și campinguri.

Donald Trump știa încă de la început că virusul este extrem de periculos

Peste 195.000 de americani au murit pînă acum de Covid-19. Și, conform unei noi cărți, realizată pe baza unor interviuri, președintele Trump știa încă de la început că boala adusă de această nouă pandemie este mult mai periculoasă prin comparație cu gripa.

Trump - Woodward: „Se ia prin aer, Bob. Și asta e mai periculos decât (contaminarea) prin atingere. Respiri și așa se poate răspândi virusul. Este chiar mai mortal decât formele grave de gripă.”

Bob Woodward - care a scos la iveala scandalul Nixon - Watergate și este unul dintre cei mai respectați oameni de presă din America - l-a intervievat pe Trump de 18 ori, între decembrie și iulie. Iar fragmente din înregistrările audio au fost publicate cu o săptămână înainte de lansarea cărții.

Trump - Woodward: „Este mai mortal decât gripa. Este o chestie mortală...”

Președintele Trump știa și recunoștea pericolul reprezentat de Sars.Cov.2 înainte să fie confirmat primul deces din cauza Covid 19, în Statele Unite. Dar, public, susținea la început că acest coronavirus nu e altceva decât o gripă oarecare. De ce? Nu voia să creeze panica, spune Donald Trump... Numai că, astfel, instituirea msurilor de izolare a întârziat cu cel puțin 10 zile, spun experții.

Trump - Woodward: „Ei bine, Bob, cred că pot să fiu cinstit cu tine. Desigur, vreau să fiți... Am vrut, am vrut mereu să o lăsăm mai moale. În continuare nu vreau să exagerăm, pentru că nu vreau să se creeze panică.”


Pub