Rezumat din Parlament: Luăm de unde putem și dăm acolo unde trebuie, că-s alegeri (Live Text)

Deputații au revenit în cadrul ședințelor Parlamentului, prima din această sesiune. Totuși, „noul sezon politic” din Parlament este dominat de show-ul politic din afara Parlamentului, și anume legat de alegerile prezidențiale, unde în continuare candidații se află în proces de colectare a semnăturilor. Totuși, deputații au avut o agendă încărcată, iar pentru cele două zile de dezbateri (azi, joi, 10 septembrie și mâine vineri, 11 septembrie) s-au adunat 27 de puncte pe ordinea de zi. 

Tradițional, la începutul ședinței deputații au dezbătut vreme de mai bine de o oră conținutul ordinii de zi. Ca pe conveier, propunerile opoziției au fost refuzate de majoritate. 

Parlamentari au votat în prima lectură alte modificări la Bugetul de stat pentru 2020. Este a treia serie de modificări, după cele din primăvară, în contextul pandemiei când Ion Chicu și-a angajat răspunderea, și cele din vară, când în Parlament s-a dezbătut din nou, vreme de trei zile niște ajustări la buget în contextul pandemiei. De această dată, bugetul a fost rectificat pentru a respecta unele condiții solicitate de FMI pentru a atrage o sumă necesară bugetului de stat al Republicii Moldova. Cel mai probabil banii însă vor veni abia în anul următor.  

Cifra importantă aici este de 16 miliarde de lei deficit bugetar, deficit care a fost astăzi „menajat” prin schimbări de destinații de fonduri de la un domeniu la altul – cele 16 mii pentru fiecare din medicii infectați de COVID au fost tăiate. Pensiile au fost ajustate cu 1%, iar din buget au dispărut mai mulți bani din diferite domenii pe care pare că nu se vor mai face cheltuieli – cum ar fi jumătate din bugetul Biroului pentru Relații cu Diaspora.  

Aceste modificări au fost făcute pentru a putea da câte 900 de lei fiecărui pensionar, la mijlocul lunii octombrie. Coincidență sau nu, exact în luna dinainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, unde de ieri și-a înregistrat candidatura și Igor Dodon. 

După adoptarea celor 3 legi incluse în tradiționalul pachet „Buget 2020” – Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul Asigurărilor medicale, deputații au dezbătut și adoptat un proiect de lege care prelungește pentru încă doi ani posibilitatea ca cei din Transnistria să poată face „numere neutre” de înmatriculare. 

Un alt proiect de lege se referă la majorarea salariilor profesorilor, în instituțiile de învățământ care au optat pentru studiile în două schimburi, în contextul pandemiei de COVID-19, dar și o serie de alte modificări ale legii salariale.

De menționat că toate aceste modificări au fost votate în prima lectură, asta însemnând că urmează să mai fie dezbătute și zilele următoare în a doua lectură în Parlament pentru a fi aprobate definitiv.

Banca Națională a Moldovei (BNM) va prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Astfel-spus, domeniul instituțiilor creditare non-bancară, așa numitele companii de microfinanțare vor fi reglementate.

Deputații au mai votat pentru majorarea până la 8 ani termenul de închisoare pentru actele de corupție.

Bani de la europeni

Parlamentul a ratificat, astăzi, Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro. Ca urmare a realizării condiționalităților incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursată în perioada 2020 – 2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului.

Tot astăzi, Parlamentul a votat pentru contractarea a altor 70 de milioane de euro pentru un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. 30 de milioane vor merge la finanțarea Întreprinderilor mici și mijlocii.

Iar alte 43,7 milioane de yeni japonezi (350 de mii de euro) vor fi acordați de Guvernul Japonezi pentru un proiect de digitalizare a arhivei Bibliotecii Naționale. Proiectul a fost ratificat de deputați.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.