Nume
Parola
Vizualizări: 2512
Peste 25.000 de cetățeni din Moldova Centrală vor avea acces la apă potabilă de calitate
10 Septembrie 2020 — Agenția de Dezvoltare Regională(ADR) Centru anunță lansarea proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală". Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul National de Dezvoltare Regională.
Proiectul prevede construcția unei magistrale de aproximativ 52 km care va reprezenta sursa de apă potabilă pentru locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, cu extinderea ulterioară etapizată către satele din cele două raioane menționate mai sus. De asemenea, aici vor fi construite 1 stație de pompare, dar și 3 stații de reclorare cu capacități de 6000 și 3000 m3 care vor fi amplasate în cele două orașe. Prima fază de implementare prevede și elaborarea proiectului preliminar pentru 4 sate, de asemenea, urmează să fie realizat proiectul tehnic și supervizarea lucrărilor pentru 2 sate cu conectarea acestora la magistrala nou construită.
Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a mulțumit finanțatorilor pentru aportul considerabil adus locuitorilor din Regiunea Centru prin realizarea acestei investiții. “Vom depune tot efortul pentru ca magistrala Chișinău-Strășeni-Călărași, cît și construcția conductelor de apă secundare planificate pentru a fi construite în cadrul proiectului să aducă direct sănătatea în casele oamenilor prin asigurarea condițiilor de livrare a apei potabile de calitate“, a menționat șeful ADR Centru. Tot aici, Viorel Jardan, a specificat că “Acesta este un proiect complex atît din punct de vedere tehnic, cît și a obiectivului ambițios pe care ne propunem să-l atingem, și anume, asigurarea accesului a peste 25.000 de cetățeni la apă potabilă de calitate.”
Sergiu Guțu, reprezentantul local al Băncii Germane KfW a felicitate potențialii beneficiari cu startul acestui proiect de anvergură pentru Regiunea Centru, exprimîndu-și recunoștința pentru cooperare și maximă implicare a tuturor actorilor responsabili de realizarea proiectului. Oficialul a comunicat participanților la Conferința de lansare faptul că Banca Germană este dispusă să suplimenteze susținerea financiară în vederea atingerii obiectivului stabilit pentru ca acest proiect să devină un model de investiție în creșterea condițiilor de viață pentru locuitorii Moldovei Centrale.
Participanții la Conferința de lansare, desfășurată online, au urmărit prezentările Echipei de consultanță a proiectului și au făcut cunoștință cu detaliile ce țin de etapele proiectului, planul de lucru, dar și rezultatele planificate pentru perioada imediat următoare. Tot aici a fost detaliat procesul de inițiere a lucrărilor, unde reprezentanții Echipei de consultanță au menționat activitățile care urmează să fie realizate, dar și prioritizarea investițiilor pentru ca în final să atingem obiectivul propus.
Reiterăm că proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, iar la alocarea resurselor financiare adiționale sub formă de grant sau contribuție locală vor fi asigurate cu apă potabilă și localitățile rurale din raioanele menționate.