10:27:41 29.03.2024
Stiri

INTERVIU // Gheorghiu: „Procesul de pregătire a sportivilor revine la normalitate, iar în scurt timp va fi reluată și activitatea competițională INTERNAȚIONALĂ. Am reușit să evităm contaminarea în masă a sportivilor”

Actualitate 10.09.2020 11:14 Vizualizări1999 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Gheorghiu: „Procesul de pregătire a sportivilor revine la normalitate, iar în scurt timp va fi reluată și activitatea competițională INTERNAȚIONALĂ. Am reușit să evităm contaminarea în masă a sportivilor”


Sportul național, ca și alte domenii ale vieții sociale, a fost grav afectat de pandemia COVID – 19. Cu toate acestea, există semne certe de revenire la normalitate.

Cum gestionează organele de specialitate ale administrației publice centrale această situație extrem de complexă, aflăm de la secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), responsabil de domeniul tineretului și sportului, Ivan Gheorghiu.

- Dle secretar de stat, pandemia de coronavirus a periclitat sezonul sportiv în lumea întreagă, inclusiv în R. Moldova. Totuși, unele Federații, inclusiv cea de fotbal, au reușit să organizeze reluarea campionatelor interne. Ce măsuri au fost întreprinse în acest sens?

- Într-adevăr, pandemia a avut un impact extrem de negativ atât asupra sportului autohton, cât și al celui internațional. La rândul nostru, am căutat în primul rând să creăm niște condiții prielnice de antrenamente sau de desfășurare a competițiilor, care ar evita contaminarea atleților cu COVID-19. Astfel, am avut relații eficiente de colaborare cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a R. Moldova (CNESP), reprezentanții căreia au fost extrem de receptivi la solicitările noastre în vederea reluării de către sportivi a antrenamentelor, iar apoi și a relansării campionatelor interne. De asemenea, am participat la elaborarea unor instrucțiuni și protocoale cu prevederi lucrative și pe înțelesul tuturor, în scopul de a reduce până la minimum riscurile de îmbolnăvire. Situația pandemică fiind foarte dificilă în țară, asemenea măsuri au devenit de o strictă necesitate.

Țin să subliniez că FMF a fost primul for sportiv care a organizat competiții după pauza provocată de pandemia de coronavirus. Ei au format o echipă profesionistă, responsabilă și creativă, ce a ținut cont în mod ireproșabil de rigorile impuse și recomandările primite. Astfel, prin eforturi comune, am reușit să dăm start Diviziei Naționale la fotbal și la fotbal pe plajă, desfășurând și Cupele țării la aceste probe. De asemenea, au demarat turneele de fotbal feminin, reluându-și activitatea și Federația de minifotbal.

MECC a monitorizat cu grijă situația; drept urmare, de la redeschiderea sezonului sportiv – prima competiție s-a desfășurat pe 14 iulie – nu a existat niciun focar de îmbolnăvire cu COVID-19 printre atleții noștri. În acest răstimp, au început întreceri organizate de federațiile naționale de automobilism (concursuri la carting), box (Campionatul Moldovei de tineret Under-20, la Hâncești, în aer liber), atletism, haltere (Campionatul național de tineret U-22, desfășurat la Nisporeni) etc. În plus, în scurt timp vor fi aprobate regulamentele pentru derularea competițiilor de tenis, rugby, alte discipline.

- Prin eforturile comune ale FIFA, FMF, MECC, Primăriei municipale a fost edificat și dat în exploatare Complexul sportiv „Beach Soccer Stadium FMF” situat în Parcul „La Izvor” al capitalei. Ce importanță are pentru sportul național această arenă polivalentă?

- Lansarea acestui edificiu sportiv va permite revoluționarea procesului de pregătire pentru reprezentanții mai multor discipline sportive din republică, discipline ce cunosc o dezvoltare rapidă pe plan mondial, cum ar fi proba olimpică volei pe plajă, dar și alte sporturi de plajă: fotbal, rugby, handbal ș.a.; o dezvoltare deosebit de dinamică au în prezent luptele pe plajă, un sport extrem de spectaculos și dinamic, cu un număr crescând de adepți și care face parte din familia artelor marțiale United World Wrestling (Federația Internațională de Lupte amatori).

În plus, avem solicitări din partea anumitor structuri sportive internaționale în vederea desfășurării la Chișinău a unor competiții de lupte pe plajă sau chiar a Campionatului Țărilor Balcanice, precum și a etapei Campionatului European de fotbal pe plajă. Și asta deoarece noua arenă corespunde celor mai înalte standarde și rigori tehnice internaționale, fiind una dintre cele mai moderne din Europa.

- La ce etapă se află implementarea proiectului „Fotbal în școli”?

- Vreau să accentuez faptul că MECC are parte de o colaborare strânsă și eficientă cu FMF, organizație care este foarte receptivă la ideile noi, în geneal, și la proiectele pe care le demarăm, în special. Proiectul „Fotbal în școli” a ajuns într-un stadiu avansat și constiuie o experiență extrem de prețioasă pentru noi. De fapt, „Fotbal în școli” (Educație fizică prin fotbal) este un proiect pilot, asigurat foarte bine din punct de vedere financiar, realizat de o echipă FMF alcătuită din specialiști competenți și inventivi.

Așa că vom căuta să utilizăm experiența acestora și în dezvoltarea altor domenii ce au tangență cu lumea sportului. Astfel, mai multe federații de profil și-au exprimat interesul pentru introducerea în școlile țării – ca disciplină opțională sau la lecția de educație fizică, începând de la ciclul primar de învățământ – a unor elemente de judo, șah, gimnastică etc.

- Mai există un edificiu de importanță națională care urmează să fie dat în exploatare – „Arena Chișinău”. Când se va întâmpla acest lucru?

- Procesul de finalizare a construcției a fost monitorizat de Guvern, inclusiv de ministerul nostru. Inițial, era preconizată ca pe 1 mai curent Arena să fie inaugurată. Către data menționată lucrările erau finalizate în proporție de 99%, însă declanșarea pandemiei a stopat acest proces.

Știu despre ce vorbesc, căci am inspectat eu însumi acest complex sportiv. Acesta corespunde totalmente standardelor internaționale, este dotat cu un bazin modern, de 50 m, și poate găzdui competiții de cel mai înalt rang la fotbal, baschet, volei, diferite genuri de lupte și probe sportive individuale, inclusiv Campionate Mondiale și Europene.

- Ce rezultate demonstrate de sportivii noștri după pauza provocată de pandemie ați evidenția în mod deosebit?

- Primul care a reușit să obțină un mare succes după reluarea competițiilor a fost Maxim Răileanu, care s-a învrednicit de medalia de aur la Campionatul Balcanic de semimaraton ce a avut loc la Zagreb, Croația. Recent s-a încheiat Campionatul republicii la atletism; în concordanță cu rezultatele arătate de concurenți, a fost alcătuit lotul național, aflat deja în cantonament. Apoi vor fi nominalizați acei sportivi care, în componența a două delegații diferite, vor participa la Campionatele Balcanice de atletism ce se vor desfășura în curând la Cluj-Napoca, România, și la Istanbul, Turcia.

De asemenea, echipa masculină de volei a participat recent la Preliminariile Campionatului European ce s-a desfășurat în Cipru, reușind să obțină două victorii, dintre care una istorică, surclasând cu 3-0 gazdele și cu 3-1 reprezentativa Spaniei, campioană europeană în anul 2007. În curând urmează să fie reluate competițiile interne de rugby, lupte libere, greco-romane și feminine. În cantonamente se află judocanii, boxerii, canotorii. Iar în scurt timp la toate aceste probe va fi reluată și activitatea competițională internațională.

- Pe ce s-a axat, în condițiile pandemiei, activitatea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul ce ține de tineret și sport?

- O atenție deosebită a fost acordată muncii de elaborare a noilor metodologii de studiu și ale procesului de antrenamente în ceea ce privește activitatea școlilor sportive în noile condiții. De asemenea, ne-am axat pe activități ce ar permite reluarea antrenamentelor, cu respectarea măsurilor de securitate de rigoare.

Astfel, am fost nevoiți să deplasăm puțin accentul de pe strategiile de dezvoltare și mecanismele de implementare a politicilor elaborate înainte de pandemie și să ne concentrăm eforturile pe întocmirea de instrucțiuni și metodologii de depășire a situației epidemiologice.

- În condițiile în care multe competiții și activități sportive au fost anulate sau amânate, au rămas surse bugetare neutilizate. În ce scopuri vor fi acestea folosite?

- În situația pandemică creată, o parte din aceste mijloace financiare deja au fost redirecționate în domenii prioritare, cum ar fi asigurarea reluării studiilor în instituțiile de învățământ din țară, dotarea școlilor cu mijloacele tehnice necesare de activitate în regim online etc.

La rândul nostru, avem toate cele necesare pentru asigurarea unei activități adecvate a școlilor sportive, precum și a procesului de pregătire a loturilor olimpice, inclusiv acelor performeri care aspiră la obținerea unei acreditări de calificare olimpică. Vă asigur că activitatea noastră în acest sens nu va fi perturbată.

- La acest moment, șapte sportivi de-ai noștri au acces la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ce au fost amânate pentru anul 2021. Ce așteptări aveți de la această competiție de anvergură?

- Sunt optimist și cred că ne vom prezenta onorabil. Iar procesul de susținere a sportivilor noștri nu a fost sistat câtuși de puțin. Astfel, prin deciziile adoptate de CNESP, le-am permis membrilor loturilor naționale să se antreneze mai întâi în grupuri mici (până la șapte persoane), apoi în aer liber. De asemenea, li s-a permis să se întrunească în cantonamente și să se pregătească peste hotare.

O activitate deosebit de rodnică și creativă, generatoare de soluții eficiente pentru asigurarea procesului de pregătire a atleților au realizat federațiile de judo, haltere, lupte, natație, sporturi nautice, atletism ș.a., ceea ce ne permite să sperăm la obținerea unor foi de calificare olimpică și la disciplinele respective. Nutresc speranța că această muncă titanică, inclusiv realizată de angajații MECC, nu va rămâne fără rod, ci se va materializa în medalii și rezultate aducătoare de împliniri și bucurii.

În general, procesul de pregătire a sportivilor revine la normalitate. Este îmbucurător faptul că am reușit să evităm contaminarea în masă a performerilor și că am fost capabili să controlăm situația pandemică în domeniu, să nu permitem ca molima să ia proporții catastrofale. Astfel, atleții au avut posibilitatea să crească din punct de vedere valoric, să-și perfecționeze încontinuu măiestria.

Desigur că pandemia a scos în evidență multe lacune, cum ar fi lipsa bazei materiale și de infrastructură, la nivel național. Mă refer la necesitatea creării unor complexe și edificii sportive și hoteliere, în cadru cărora atleții noștri ar avea posibilitatea să se pregătească fără a contacta cu lumea înconjurătoare și fără a reveni zilnic acasă.

Adică să poată activa în regim de carantină, pe durata unor perioade de timp de 30-40 de zile, în săli sportive izolate de toată lumea. Asemenea baze de mult există în România, Ucraina, Rusia, Italia, Turcia, alte țări în care sportivii și-au continuat imperturbabil pregătirea chiar și pe timp de pandemie, începând din luna februarie. Aceste probleme majore au fost deja aduse la cunoștința prim-ministrului, căci măsurile de ameliorare a situației respective trebuie găsite în mod urgent.

- În contextul celor menționate anterior, avem șanse reale de a obține rezultate notabile la Jocurile Olimpice de la Tokyo?

- Cu siguranță că da. Sportivii noștri au demonstrat în repetate rânduri, mai ales în probele individuale, că au măiestria și abilitatea necesară de a completa rândurile elitei sportive mondiale, din punctul de vedere al prestației și spiritului de dăruire. Deși la nivel de finanțare și dotare tehnică rămânem mult în urmă.

- Ce este mai dificil, din punctul dvs. de vedere, să fii sportiv de performanță sau funcționar de stat în domeniul respectiv?

- Dacă abordezi lucrurile cu plăcere și cu simțul responsabilității, nimic nu este dificil. În calitate de sportiv am avut marele noroc să-mi văd doleanțele realizate, să mă bucur de rezultatele muncii mele. Și în cele 10 luni de când dețin funcția de secretar de stat, de asemenea am avut privilegiul să observ roadele propriei activități. În pofida situației complicate generate de pandemie, echipa unită a ministerului din care am onoarea să fac parte, a obținut lucruri frumoase și absolut necesare de realizat în domeniu.

Astfel, printr-o colaborare fructuoasă cu școlile sportive și cu federațiile de profil, am reușit să administrăm cu randament sporit situația în sfera sportului și să luptăm eficient cu consecințele crizei pandemice pe dimensiunea ce ne-a fost încredințată.

Eduard Ciobanu, APSM


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md