(foto) Comorile de la Academia de Studii Economice a Moldovei. Cum arată arțarul din curtea academiei

arțar

Toamna își face loc printre problemele cotidiene. Odată cu începerea studiilor, se așterne timpul răcoros peste oraș și toată natura se transformă, la fel și curtea Academiei de Studii Economice a Moldovei.

Chiar dacă mai rar prin auditoriile academiei și mai mult online, rectorul ASEM, dr. hab., prof. univ. Grigore Belostecinic, salută cu drag studenții și le urează un an bun și fructuos. Deși frecvența orelor continuă mai mult online, domnul rector ne invită la o plimbare în aer liber pentru a descoperi toată frumusețea curții pe care în acest an o să o vedem mai rar decât ne-am fi dorit.

La o mică plimbare pe lângă blocul central – blocul A de studii din str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni 61 –, puteți descoperi un arbore decorativ de o frumusețe rară. Este o specie rar întâlnită pe teritoriul Republicii Moldova, numită popular arțar argintiu (sau paltin argintiu), cu denumirea științifică din latină Acer saccharinum. Cuvântul acer este derivat dintr-un cuvânt latin care înseamnă „ascuțit”, iar numele se referă la punctele caracteristice de pe lobii frunzelor. Numele „argintiu” l-a primit datorită coloristicii specifice a frunzelor care, fiind de o culoare verde închis, în perioada toamnei primesc o nuanță de galben deschis sau portocaliu-roșiatic (argintie).

Acest amalgam de culori se privește neobișnuit la orice mică adiere de vânt, atunci când, datorită expunerii părților inferioare ale frunzelor, coroana începe să devină argintie. Este o specie de arțar originar din estul și centrul Statelor Unite și sud-estul Canadei (să nu uităm că arțarul este emblema națională a Canadei!). Arțarul argintiu este un arbore de talie mare, cu frunze căzătoare, care la maturitate poate să atingă o înălțime de până la 35 de metri!

Toți doritorii de a se delecta cu comorile naturii sunt așteptați cu drag în curtea blocului A de studii al Academiei de Studii Economice a Moldovei.

###

Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente