(foto) „Am decis să-mi donez indemnizația de consilier.” Proiectul „Burse de merit pentru elevi”, lansat de Victor Neaga

burse

Deseori, unii compară tânăra generație cu cele din trecut, dar niciodată nu se întreabă ce pot să facă pentru ca această generație să devină mai bună. Se pare că Victor Neaga, consilier în comuna Băcioi, a găsit răspuns la această întrebare. Cum? Aflați în articolul ce urmează.

Deși este avocat, Victor Neaga mai face parte din Consiliul comunei Băcioi, iar în calitatea sa de consilier mereu a încercat să găsească modalități pentru a susține tinerii din comună.

Scopul principal al protagonistului nostru este ca să susțină și să aducă la cunoștința tinerilor, „cât este de important ca, într-o societate relativ tânără, viitoarea generație să aibă valori și să fie capabilă să-și dorească să găsească mereu soluții ca Republica Moldova să nu cunoască ce e aia sărăcie, să vrea cu tot dinadinsul să lupte pentru a aduce bunăstarea pe acest teritoriu de la Naslavcea la Giurgiulești și de la Criva la Palanca”.

Ne-a povestit că tot procesul acesta de modelare și motivare a tinerilor a început în anul 2017, atunci a înțeles că-și dorește tare mult să susțină elevii Liceului Teoretic „Grigore Vieru”. Astfel, a decis să le ofere un ajutor bănesc elevilor care au cele mai bune rezultate la învățătură și o excursie pentru 30 de elevi la Parlamentul Republicii Moldova, acest proiect fiind repetat în anii 2018 și 2019.

„Iar anul 2020, din cauza virusului COVID-19 și a stării de urgență, a fost o piedică pentru mine în a reuși să-i premiez”, spune Victor Neaga.

„Prin urmare, această situație m-a făcut să analizez și alte modalități de a susține tinerii care se străduie, depun efort maximal și au visuri mari, care știu că doar luptând pentru ele se vor realiza, însa din păcate nu au un sprijin din exterior pentru a-i motiva să facă asta în continuu. Așadar, pe la sfârșit de august, am contactat-o pe doamna Natalia Eftode, directoare, și i-am explicat că eu vin cu o solicitare către instituție, și anume că doresc să institui Bursa de Merit de gradul 1 în valoare de 500 de lei, de gradul 2 – de 400 de lei și de gradul 3 – în sumă de 300 de lei, pentru elevii claselor a 10-a-a 12-a din Liceul Teoretic «Grigore Vieru», la care am primit un răspuns pozitiv. Bursă care, cred eu, reprezintă nu doar un motiv de laudă personală sau o mândrie a părinților pentru copilul lor, ci și o apreciere care creează o satisfacție nemaipomenită elevului care a depus efort. Din start, vă spun că acest proiect este prevăzut să dureze până în anul 2023.”

Nicu Dănuță, Vlada Vicolaș, Carolina Erhan, deținătorii bursei

În urma tuturor acestor implicări, Victor menționează că își dorește ca persoanele din societatea noastră să se implice civic și să dezvolte proiecte care să aducă rezultate sigure. „Și sunt ferm convins că, dacă elevii vor avea un astfel de exemplu, și ei la rândul lor se vor implica activ în viitor având astfel de model.”

„Un alt proiect la care am pus umărul, mai spune Victor, a fost tabla de onoare pe care i-a făcut-o cadou instituției și pe care deja a instalat-o, iar acum urmează doar să fie făcute poze eminenților. Este locul unde toți ar trebui să fie sau cel puțin spre care să tindă în dorința de a-și găsi acolo fotografia.”

„Am decis să-mi donez indemnizația pe care o primesc la fiecare consiliu”

Eram curioși să aflăm cine s-a ocupat de finanțarea proiectului, astfel am aflat că toate cheltuielile au fost suportate exclusiv de Victor Neaga, care a menționat următoarele: „Vreau să vă spun că ideea de a găsi surse a fost influențată de faptul că, fiind consilier în comuna Băcioi, am decis să-mi donez indemnizația pe care o primesc la fiecare consiliu, care acoperă în totalitate proiectul Burse de Merit”.

Tot aici, Victor spune că: „Această idee de a acorda Burse de Merit elevilor de la liceu, din câte cunosc, este unică în Republica Moldova, dar cred că pe viitor o să mai apară, deoarece fie va fi susținută de autorități, fie vom reuși să facem din acest proiect un challenge prin care tot mai multe persoane, în grup sau individual, îl vor pune în aplicare la ei în localitate”.

Făcând o sinteză a acestui proiect, Victor Neaga ne-a enumerat beneficiile și avantajele acestui proiect:
# această bursă reprezintă o modalitate în plus de a aprecia elevii care au cele mai remarcabile rezultate, toți având șanse egale;
# oferă elevilor o motivație suplimentară pentru a continua studiile;
# cei care beneficiază de bursă vor fi selectați la finele fiecărui semestru, nu anual;
# se va simți o creștere a concurenței între elevi pentru a demonstra propriile aptitudini și capacități;
# este o sursă de venit pe care o vor dobândi cu puteri proprii;
# cultul personalității va creste, deoarece efortul depus pentru a obține rezultatul dorit va duce inevitabil la aceasta.

Referitor la alte planuri de viitor, protagonistul nostru ne-a mărturisit că: „La moment, suntem aici pentru a oferi elevilor posibilitatea și ajutorul necesar pentru a înțelege și a participa la forma de organizare și gestionare a administrației publice locale, deoarece foarte mulți locuitori nu cunosc care sunt atribuțiile primarului sau ale consilierilor. Mai sunt chiar situații când unii ajung în funcții elective, dar nu cunosc chestii elementare. Astfel, prin implicarea lor în acest proces vrem să oferim o eficientizare în ceea ce ține de informarea la scară largă a locuitorilor, minimalizând riscurile ca în aceste funcții să ajungă persoane incompetente”.

De asemenea, consilierul a mai specificat alte două proiecte pe care își dorește să le implementeze, și anume: „Îmi doresc ca împreună cu tinerii din comună să împădurim localitatea noastră, iar un alt proiect spre care tind este oferirea excursiilor gratuite pentru elevi, astfel ca ei să descopere locurile pitorești și istorice ale Republicii Moldova”.

Care este cea mai mare investiție în folosul societății? l-am întrebat pe Victor Neaga. La această întrebare ne-a răspuns ferm în modul următor: „În opinia mea, pentru un om cea mai mare investiție în folosul societății este de a depune efort în cultivarea cultului personalității și a importanței persoanei ca individ în societate, lucru care se face prin intermediul școlii, al lecțiilor de meditații, al dezvoltării gândirii critice, al bunelor maniere și al moralității. Cred că schimbarea începe de la fiecare om în parte. Asta fac și tind să dezvolt”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente