image
Sursa foto: Jurnal.md

Sancţiunile pentru infracţiuni de corupţie vor fi înăsprite; Termenul de închisoare, majorat până la opt ani

Parlamentul va înăspri sancţiunile pentru infracţiuni de corupţie. Comisia juridică, numiri şi imunităţi va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Codului penal, transmite TVR Moldova.

Potrivit proiectului, unele infracţiuni de corupţie vor fi transferate de la categoria de infracţiuni mai puţin grave la categoria infracţiunilor grave. Noua încadrare juridică va oferi organelor de urmărire penală instrumente suplimentare de ordin procedural, care vor îmbunătăţi activitatea în faza de urmărire penală pentru a contracara fenomenul de corupţie. Codul penal prevede că persoana se eliberează de răspundere penală dacă au expirat 15 ani de la săvârşirea unei infracţiuni grave, comparativ cu termenul de 5 ani prevăzut pentru infracţiunile mai puţin grave.

De asemenea, va fi majorat până la 8 ani termenul de închisoare pentru acte de corupţie.

O altă pârghie de eficientizare a activităţii organelor de urmărire penală reprezintă posibilitatea efectuării activităţii speciale de investigaţii pentru infracţiunile de corupţie, în cazul existenţei unei bănuieli rezonabile cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave.

Noile modificări vor crea premise pentru practici unitare a instanţelor judecătoreşti în soluţionarea cauzelor de corupţie, deoarece nu va fi posibilă aplicarea normelor privind liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională, condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi liberarea de pedeapsă datorită schimbării situaţiei.

Proiectul a fost elaborat de Guvern, în baza acordului la nivel de experţi dintre misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova privind programul de reforme economice. Noul program prevede avansarea în implementarea unor reforme instituţionale pentru a elimina vulnerabilităţile din domeniile guvernanţei fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieţei, prevenirii şi combaterii corupţiei.

Proiectul urmează a fi dezbătut în şedinţa plenară a Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: