(video) Fostul şef SIS, Vasile Botnari, condamnat în dosarul profesorilor turci. Stoianoglo, despre pedeapsa acestuia

Fostul şef SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Despre aceasta a anunțat Procurorul General Alexandr Stoianoglo în emisiunea „Politica” de la TV8.

Potrivit acestuia, Botnari a achitat 125 de mii de euro pagube materiale profesorilor.

„Noi toți înțelegem că în acest proces de expulzare a profesorilor turci au fost implicați alt grup de oameni (n.r. nu doar fostul șef SIS Vasile Botnari). Sunt convins că Botnari a fost tras la răspundere penală. Mai mult, el a adus despăgubiri materiale profesorilor turci. El a achitat avionul care a dus profesorii turci. El a fost deja judecat. El a fost condamnat la o pedeapsă condiționată. Noi am cerut să fie desecretizată sentința, care a avut loc acum o lună. Eu doar știu că el a fost condamnat. El a plătit 125 de mii de euro – despăgubirea pe care Moldova trebuia să o ofere profesorilor turci. Și a achitat 38 de mii de lei pentru avion.

De noi au fost strânse dovezi că ordinele finale veneau de la el. Până în ultimul moment, el nu a fost în lista persoanelor care erau sub acuzare. Acolo erau persoane care jucau un rol important. El și-a recunoscut vina.

Decizii în acest caz lua el, iar indicațiile veneau din exterior. Eu nu cred că directorul SIS, în acea situație putea de unul sigur să ia unele decizii”, a declarat Stoianoglo.

Întrebat cine putea să influențeze asupra lui Botnari, Stoianoglo a spus că: „Doar Vlad Plahotniuc”.

Amintim că pe 6 septembrie s-au împlinit doi ani de la expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală. CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 175.000 euro.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016. Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.

În Moldova, urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019.


Pub