(video) Stoianoglo explică de ce nu s-a deschis dosar penal în cazul „kuliokului”: „Înregistrarea era clar ilegală, făcută de cei care au venit cu acest kuliok”

Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce l-a propus Vlad Plahotniu lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal. Cel puțin asta este poziția Procurorului General Alexandr Stoianoglo, ce a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Problema nu este în inițierea cauzei penale, dar problema perspectiva acestui dosar. Ce să fac cu acest dosar, când aceste dovezi au fost strânse înafara unei cauze penale. „Kuliokului” ar fi putut fi dovadă probatorie dacă pentru aceste înregistrări era emis un mandat din partea judecătorilor. Acest lucru ce se vede în video era provocat. Oamenii care dădeau „kuliokul” erau conștienți că sunt filmați. Aici sunt zeci de variante ce se află în interior pachetului și în ce context era. Acest lucru nu poate fi dovadă într-un proces de judecată. Toată problema este că video a fost filmat ilegal și nu poate să aibă putere probatorie într-o cauză penală.

Se încearcă tragerea Procuraturii Generale în unele procese politice. Pentru mine apare întrebarea, de ce acest „kuliokul” nu a apărut acum jumătate de an, dar a apărut în ajunul alegerilor prezidențiale. Noi nu vom permite să fim atrași în jocuri politice”, a declarat Stoianoglo.

Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat pe 24 iunie că „nu a stabilit elemente infracționale”, în cadrul investigațiilor privind secvența video de la fostul sediu PD, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și a scrisorii privind așa-zisele „chitanțe” în care ar fi figurat anumite sume de bani, ce ar fi fost semnate de către un deputat socialist. Instituția de urmărire penală anunță încheierea procesului penal pe cele două cazuri, cu posibilitatea reluării investigațiilor în cazul în care vor apărea probe noi relevante.

Procesul penal a fost inițiat după ce pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat încă atunci când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”.

Președintele Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.


Pub