Ninsori, furtuni de foc și zeci de incendii devastatoare. Natura s-a dezlănțuit pe Coasta de Vest a SUA

Scădere bruscă şi dramatică de temperatură, furtuni de foc în Oregon şi Washington şi zeci de incendii devastatoare în California, scrie stirileprotv.ro.

Foto: UNIMEDIA

Această dezlănţuire a forţelor naturii afectează deja zeci de milioane de americani de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

În vestul SUA, vremea pare s-o fi luat razna în acest început de toamnă.

În Colorado, incendiul din zona Cameron Peak a mistuit peste 90.000 de acri înainte să-i vină de hac un val de frig, însoţit de ploi şi chiar zăpezi.

În California, în schimb, se menţine canicula extremă şi a fost din nou nevoie de intervenţia elicopterelor militare pentru evacuarea de urgenţă a celor înconjuraţi de flăcări, în timp ce făceau drumeţii în Sierra Mountains.

Turistă: „Ploua cu cenuşă peste noi. După ce 2-3 zile ne-am chinuit să adăpostim acolo cum am putut şi să aşteptăm, eram din ce în ce mai speriată. Mai ales că aveam un televizor şi vedeam ştirile”.

148 de oameni şi 16 câini au fost evacuaţi din diverse puncte, după ce incendiile cu deplasare rapidă le-au blocat căile de ieşire.

În multe cazuri, de vină pentru declanşarea dezastrului este neglijența umană.

Thom Porter, director al California Forestry and Fire Protection: „Acum, în faza cea mai riscantă a sezonului, e vital ca oamenii să nu facă nimic ce ar putea provoca scântei, mai ales pe lângă vegetaţie uscată”.

14 pompieri au fost răniţi pe când încercau să-şi protejeze secţia de un zid de flăcări de neoprit. Au fost duşi la spital cu elicopterele.

Şi în statul Washington ard focuri scăpate de sub control. Focula a mistuit oraşul Malden în proporţie de 90%.

Sunt stâlpi de electricitate şi copaci căzuţi peste tot, iar echipele de pompieri sunt mobilizate pe teren. Cer localnicilor să evite zona cât timp pompierii îşi fac datoria.

Din cauza condiţiilor meteo, de uscăciune şi caniculă, este alertă roşie de incendii în şase state de pe Coasta de Vest.


Pub