Cât costă să amenajezi o sală de clasă în aer liber

Este a două săptămână de când elevii Gimnaziului Ciuciuieni, raionul Sîngerei învață într-o sală de clasă în aer liber. Administrația instituției școlare, cu ajutorul părinților și partenerilor, a reușit să amenajeze o sală de clasă în aer liber pentru elevi, așa încât să minimalizeze riscul de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor.

Suprafața clasei are aproximativ 50 m2 și asigură o distanță de cel puțin un metru și jumătate pentru 14 elevi. Ca să amenajeze această sală, directoarea gimnaziului, Angela Albu, povestește că au avut nevoie de aproximativ 50 de mii de lei. Aproape toată munca a fost făcută de părinți, cu excepția unor lucrări realizate de doi muncitori care au costat două mii de lei.

Enlarge

118768946_1978234848978158_2441583592225409137_n
Foto: Angela Albu

Podeaua este din linoleum și a costat aproximativ șase mii de lei. Au ales acest material, pentru că este mai rezistent la multe spălări. „Ca să poată fi curățată și dezinfectată ușor și să nu se umfle de la multe spălări”, explică managera școlii.

Citește și: Soluții: Școala în aer liber pe timp de pandemie

În jurul clasei au instalat 12 bannere care constituie material didactic pentru 12 discipline de studiu. 

Cei mai mulți bani s-au dus pe acoperiș. Este vorba de șindrilă bituminoasă și lemn natural dat cu vopsea ecologic, ca să nu miroase și să nu dăuneze mediului. Materialele pentru acoperiș au costat aproximativ 40 de mii de lei.

Banii au fost donați de Pro Umanitas și Asociația Părinților și Pedagogilor (cca 3500 de lei).

Enlarge

118765190_1978246982310278_2279194008363663922_n
Angela Albu, directoarea Gimnaziului Ciuciuieni, r-nl Sîngerei

„Noi am selectat modelul 1 de învățare, începând cu 1 septembrie, deci prezența fizică a elevilor. Ne-am gândit că ar fi binevenită deschiderea unei astfel de săli, pentru ca elevii să aibă posibilitate să petreacă cel puțin o oră pe zi la aer liber și în acest timp să fie igienizată, dezinfectată și aerisită sala de clasă în care ei învață”.

Mobilierul pentru această sală instituția școlară l-a primit de la niște donatori germani care au avut grijă să aloce 14 bănci de un singur elev, ajustabile. „Elevii o pot ridica și lucra la bancă din picioare. O pot pune pe verticală în așa fel încât să poată picta”, menționează directoarea, adăugând că au primit și tablă flipchart, un proiector și multă birotică.

Citește și: Săli de clasă fără pereți: epoca uitată a școlilor în aer liber

Cum vor învăța 100 de elevi într-o sală de clasă de 14 bănci individuale

Administrația a planificat ca elevii să se rânduiască. Cea mai mare clasă are 14 elevi, astfel clasele mai mici încap perfect în sala de afară. „La prima lecție, învață în sala în aer liber clasa a VII-a, la a doua lecție clasa a V-a, a treia lecție altă clasă. Restul elevilor învață în interior”, spune directoarea școlii. Instituția școlară deține două blocuri, iar sălile în care învață elevii sunt largi. 

De asemenea, administrația școlii a repartizat spațiul din curte între clase, iar fiecare elev trebuie să-și petreacă timpul dintre lecții în terenul delimitat pentru clasa lui. 


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Foto: Angela Albu/Facebook

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.