Opoziția din Belarus. Cine sunt cei care l-au înfruntat pe Lukașenko

Șase din cei șapte membri ai Prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziției din Belarus au fost supuși represiunilor din partea regimului președintelui Alexandr Lukașenko. Maria Kolesnikova și Serghei Dîlevski au fost arestați, Maxim Znak și Lilia Vlasova au fost reținuți, Pavel Latușko a plecat din Belarus sub presiunea KGB, iar Olga Kovalkova a fost transportată în Polonia fără acordul ei. Cel de-al șaptelea membru al prezidiului, scriitoarea și laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici, rămâne deocamdată în libertate, dar ea a fost deja citată pentru a depune declarații la Comitetul de Anchetă. Astăzi Svetlana Alexievici a solicitat prezența jurnaliștilor, după ce persoane necunoscute au încercat să pătrundă în apartamentul său. Ea a declarat că nu intenționează să părăsească țara.

Consiliul de Coordonare al opoziției din Belarus a fost format la 14 august, după desfășurarea alegerilor prezidențiale, în urma cărora a fost declarat învingător Alexandr Lukașenko. Comitetul a fost creat cu scopul de depășire a crizei politice din țară și pentru a asigura o tranziție pașnică de putere în Belarus. Asta după ce în Belarus au început protestele în masă împotriva falsificării rezultatelor. În timpul protestelor, polițiștii și trupele speciale au folosit gaze lacrimogene și  gloanțe de cauciuc. Consiliul Coordonator declară că nu revendică puterea, ci doar intenționează să caute modalități de a depăși criza din țară. Lukașenko, la rândul său, acuză opoziția de tentativă de capturare a puterii.

Cine sunt membrii Prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziției

Svetlana Alexievici a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015. „Războiul nu are chip de femeie”, „Băieții de zinc”, „ Rugăciune de Cernobîl”, „Timpul second hand” sunt cele mai renumite romane ale scriitoarei. Lucrările lui Alexievici sunt dedicate vieții de la sfârșitul epocii URSS și epocii post-sovietice. Svetlana Alexievici a sprijinit-o pe lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, la alegerile prezidențiale. „Întâi a fost răpită țara, sunt răpiți cei mai buni dintre noi.. Dar, în locul celor smulși din rândurile noastre, vor veni alții. Consiliul de Coordonare nu s-a revoltat. Țara s-a revoltat. Vreau să repet ceea ce am spus mereu. Nu pregăteam o lovitură de stat. Am vrut să înceapă un dialog în societate. Lukașenko spune că nu va vorbi cu strada, dar strada este sute de mii de oameni care ies în fiecare duminică și în fiecare zi. Aceasta nu este strada. Acesta este poporul”, a declarat Alexievici.

Lilia Vlasova este juristă. Este fondatoarea Centrului pentru Mediere și Negocieri din Minsk, unul dintre primii mediatori certificați din Belarus. Potrivit datelor oficiale, Lilia Vlasova a efectuat aproximativ 200 de medieri, dintre care 85% s-au încheiat cu succes. „Nu am  fost niciodată implicată în politică, deși am avut întotdeauna o poziție civilă. Am multe întrebări către  autorități. Față de ceea ce au făcut în acești ani, nu sunt de acord cu ceea ce s-a făcut”, a declarat ea în momentul când a fost inclusă în Prezidiul Consiliului. A fost reținută pe 1 septembrie în baza unui dosar civil, după desfășurarea unor percheziții în oficiul și apartamentul său. 

În mandatul de percheziție emis pe numele ei se arăta că acestea au loc ca parte a anchetei privind încălcările fiscale de către firmele Merlintour și PoletConsult. Unul dintre principalii fondatori ai acestor companii este fiul cel mare al Liliei Vlasova, Boris Vlasov. Ambele firme au existat și funcționează de mai mulți ani, au trecut în mod repetat audituri fiscale. 

Serghei Dîlevski – liderul comitetului de grevă al uzinei de tractoare de la Minsk. A fost arestat în baza unui dosar civil. A fost reținut de milițieni pe 24 august chiar la intrarea în uzină. A fost arestat pentru 10 zile pentru organizarea unei acțiuni de protest neautorizate. „Sunt împotriva nedreptății, împotriva faptului că legile funcționează doar într-o singură direcție. Legile noastre îi protejează în mod ideal pe cei apropiați autorităților și nu protejează în niciun caz oamenii obișnuiți. Sunt împotriva acestui lucru, nu sunt opoziționist, nu am convingeri politice, nu sunt comunist, nu sunt liberal, nu sunt democrat, dar, ca om obișnuit, nu-mi place ceea ce îmi fac autoritățile”, a declarat el.

Maxim Znak este jurist. Este cel mai tânăr membru al Consiliului de Coordonare Are 29 de ani. Acesta a fost arestat în dimineața zilei de astăzi. După ce oamenii îmbrăcați în civil l-au transportat într-o direcție necunoscută. Acesta a fost ridicat de la sediul lui Viktor Babariko, care anterior a declarat că vrea să candideze la funcția de președinte al Belarusului. Maxim Znak rămânea singurul membru activ al prezidiului Consiliului de Coordonare care nu fusese reținut, nu a părăsit Belarusul sau nu a fost scos în secret.

Olga Kovalkova este o politiciană, avocată, co-președintă a partidului neînregistrat Democrație Creștină din Belarus. În februarie a declarat că va candida la alegerile prezidențiale, La 30 iunie, Comisia Electorală Centrală de la Minsk a respins candidatura politicianei. Ulterior, va deveni persoana de încredere a candidatei Svetlana Tikhanovskaia. Olga Kovalkova a declarat că a fost forțată să părăsească țara sub amenințarea unei condamnări pe termen lung. Potrivit acesteia, milițienii au venit la ea în centrul de detenție din Minsk, unde se afla în arest administrativ și i-au propus „fie să părăsească țara, fie să rămână mult timp în închisoare”. După aceea, au pus-o într-o mașină, i-au pus o glugă pe cap și o mască și au dus-o la frontieră. „Am trecut granița, mi-au transportat lucrurile, au vrut să mă ducă ei. Dar tocmai atunci un autobuz mergea spre Varșovia, iar grănicerii polonezi i-au cerut șoferului polonez să mă transporte”, a povestit ea.

Maria Kolesnikova este muziciană, a condus staff-ul lui Viktor Babariko, care și-a înaintat candidatura  la alegerile prezidențiale din 9 august 2020. A fost arestată, având statut de suspectă în cazul tentativei de preluare a puterii. Kolesnikova se află în izolatorul nr.1 din Minsk, într-o celulă pentru șase persoane și „își vine în fire după evenimentele de la graniță”. Maria Kolesnikova a fost răpită la Minsk în dimineața zilei de 7 septembrie. O zi mai târziu, mass-media de stat din Belarus a raportat că Kolesnikova a fost reținută la granița cu Ucraina. Colegii ei însă au declarat că organele de forță au încercat să o transporte forța din Belarus, dar ea și-a rupt pașaportul. Pe 9 septembrie, a devenit cunoscut faptul că Kolesnikova era arestată în închisoarea preventivă nr. 1 de la Minsk.

Pavel Latușko este un politician, fost ministru al Culturii din Belarus, directorul Teatrului Academic Național Yanka Kupala. În timpul protestelor, după alegerile prezidențiale, a susținut greva artiștilor. La începutul lunii septembrie 2020, a devenit cunoscut faptul că Latușko a părăsit țara și se afla în Polonia. La 7 septembrie, politicianul a declarat că motivul părăsirii Belarusului a fost presiunea asupra sa din partea Comitetului de Securitate al statului, care i-a cerut să părăsească Consiliul de Coordonare și să nu-l mai critice pe Lukașenko.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.