00:39:54 29.03.2024
Stiri

Alegerile parlamentare ANTICIPATE promise de Dodon, o CACEALMA? „Nu cred că noi vom asista la anticipate. O bună parte dintre cei aleși în Parlament fac sume considerabile de bani din acest mandat...”

Actualitate 09.09.2020 10:21 Vizualizări1689 Autor: Ziarul National
Alegerile parlamentare ANTICIPATE promise de Dodon, o CACEALMA? „Nu cred că noi vom asista la anticipate. O bună parte dintre cei aleși în Parlament fac sume considerabile de bani din acest mandat...”


Promisiunile politicienilor, în frunte cu Igor Dodon, vizavi de declanșarea alegerilor parlamentare anticipate imediat după alegerile prezidențiale ar fi o temă falsă oferită alegătorilor. Fostul deputat, ministru și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este convins că alegerile parlamentare anticipate promise de Dodon ar fi o cacealma. Chiar dacă va câștiga sau pierde scrutinul prezidențial, Igor Dodon, dar și unii deputați „care fac sume considerabile din acest mandat” vor fi interesați să evite anticipatele.

„Nu neapărat vor fi alegeri parlamentare anticipate. Toți politicienii, în acești 30 de ani de independență, au amenințat, s-au amenințat între ei și au șantajat societatea cu anticipate. Câte alegeri anticipate au fost? Cei care au investit sume considerabile de bani ca să ajungă deputați în Parlament, iar o bună parte dintre cei aleși în Parlament fac sume considerabile de bani din acest mandat... ei vor renunța la ceea ce au pentru o perspectivă efemeră de a cheltui și mai mulți bani, pentru obținerea unui rezultat incert? Câți dintre cei care sunt astăzi în Parlament, din toate partidele, în caz de anticipate, se vor mai regăsi în aceste fotolii? De asta șantajul și manipularea opiniei publice, presiunile că vor fi anticipate nu neapărat sunt sincere și oneste”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

În opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Igor Dodon, cel care a promis să semneze decretul de dizolvare al Parlamentului după prezidențiale, va face tot posibilul să nu fie alegeri parlamentare anticipate.

„Din altă perspectivă, chiar dacă s-ar întâmpla să fie anticipate, nu e nicio tragedie. La urma urmei, o resetare de sistem niciodată nu a stricat nimănui. Doar că se cheltuiesc niște bani, dar nu sunt niște sume care ar putea să ne afecteze cumva. Prin urmare, eu nu cred că noi vom asista la anticipate. Senzația mea este că, dacă Igor Dodon va câștiga alegerile, atunci el va avea interesul să-și mențină poziția. Dacă obține un nou mandat de președinte, atunci în jurul lui vor gravita toate procesele parlamentare. Mulți dintre cei care astăzi umblă, încearcă să facă jocuri vor renunța la asta și o să se afilieze de el, o să-i furnizeze un număr suficient de voturi ca el să poată guverna. În cazul în care el va pierde alegerile, cei care astăzi guvernează vor fi și mai motivați să se consolideze în jurul unui guvern, pentru a putea guverna și a fi la putere. De asta eu nu prea văd argumente în favoarea alegerilor anticipate”, și-a argumentat poziția Tănase.

În același context, ex-ministrul Justiției ia în derâdere argumentele invocate de Dodon, potrivit cărora actualul Parlament nu ar mai avea reprezentativitate și legitimitate.

„E o poveste chestia cu reprezentativitatea și legitimitatea. De obicei, când politicienii fac referire la morală, înseamnă că ceva se mai fură în țara asta sau s-a furat. Deputații sunt oamenii vii și au dreptul să se afilieze cum consideră ei. Mandatul imperativ este nul, pot vota așa cum consideră ei. Faptul că un partid s-a scindat asta nu înseamnă că legitimitatea Parlamentului este cumva afectată. Acestea sunt povești de adormit copii”.

De asemenea, Tănase s-a referit și la scuzele puerile ale unor lideri de partide, care au driblat în fel și chip demiterea Guvernului Chicu.

„Am mai auzit că nu votăm demisia premierului Chicu alături de deputații lui Șor sau ai lui Candu... Și asta este o copilărie. În așa fel nu mai ajungi niciodată să ai parteneri de guvernare suficienți ca să votezi ce vrei tu. Politica este arta compromisului și arta rezultatului. Trebuie să creezi alianțe, tactici de moment, ca să-ți atingi anumite scopuri politice. Nu poți să spui că nu dau jos un guvern, pentru că nu am un partener imaculat. Îl dai cu ce nimerești, mergi mai departe. Așa funcționează lucrurile în toată lumea”, a conchis Alexandru Tănase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md