07:42:46 20.04.2024
Stiri

Candidat-SURPRIZĂ al PSRM la funcția de președinte? Batrîncea merge la CEC să înregistreze grupul de inițiativă, dar NU este anunțat candidatul. Igor Dodon renunță și pregătește terenul pentru preluarea funcției de PREMIER?

Actualitate 09.09.2020 11:11 Vizualizări2899 Autor: Ziarul National
Candidat-SURPRIZĂ al PSRM la funcția de președinte? Batrîncea merge la CEC să înregistreze grupul de inițiativă, dar NU este anunțat candidatul. Igor Dodon renunță și pregătește terenul pentru preluarea funcției de PREMIER?


UPDATE // Președintele Igor Dodon va candida pentru un nou mandat de președinte. Oficialul a venit astăzi la Comisia Electorală Centrală (CEC) alături de socialistul Vlad Batrâncea, pentru a depune actele de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea colectării semnăturilor în susținerea candidaturii sale la un nou mandat de șef al statului.


*************************************

Socialistul Vlad Batrîncea va merge astăzi la amiază la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a înregistra grupul de inițiativă ce urmează să colecteze semnături în favoarea candidatului sprijinit de către PSRM la alegerile prezidențiale. Totuși, socialiștii nu anunță și numele candidatul formațiunii, în condițiile în care Igor Dodon nu a făcut până acum publică decizia de a candida sau nu la un nou mandat de președinte.

„Misterul” ar putea fi dezlegat chiar astăzi, fiindcă socialiștii au anunțat că la evenimentul de la CEC va fi prezent și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale.

La Chișinău sunt mai multe voci care afirmă că, în ultima perioadă, prin culoarele puterii se discută foarte mult despre perspectivele incerte ale lui Igor Dodon de a obține un nou mandat de președinte. În 2016, Dodon ar fi fost ajutat de Vlad Plahotniuc s-o învingă pe Maia Sandu în turul II, iar acum, când fostul lider al PD a fost alungat din R. Moldova, șansele actualului președinte s-ar fi micșorat considerabil. Chiar și apropiații președintelui nu mai cred că dânsul are șanse la un nou mandat de șef al statului, spun aceleași surse.

În aceste condiții, Igor Dodon ar pregăti terenul pentru a prelua funcția de premier. Acest lucru ar urma să se întâmple până la depunerea jurământului de către noul președinte, scrie un canal de Telegram apropiat lui Mark Tkaciuk: „Surse din cadrul majorității parlamentare susțin că se pregătește demisia Guvernului Chicu. Acest lucru urmează să se întâmple în septembrie-octombrie. Chicu va pleca nu pentru că a înțeles că nu mai poate face față, dar pentru că așa e planul. Scopul acestui plan este salvarea lui Dodon, în cazul în care pierde la prezidențiale. Planul este previzibil. Guvernul Chicu pleacă în demisie și e declanșat mecanismul de alegere a noului Executiv. În cazul în care nu este votat un guvern, atunci este dizolvat Parlamentul. Dodon își dorește dizolvarea Parlamentului nu pentru că acesta nu răspunde cerințelor oamenilor sau pentru că ar fi foarte mulți „plahotniuci”, dar pentru că, în caz că pierde cursa prezidențială, el devine un nimeni. Fără funcție el va pierde imediat din influență și va mai avea pecetea de louser”.

Și fostul candidat la funcția de procuror general, Ștefan Gligor, a avansat scenariul potrivit căruia Igor Dodon ar putea opta pentru funcția de premier.

„Imaginați-vă un scenariu ipotetic. Chicu își dă demisia în următoarele zile. Majoritatea parlamentară formată din PSRM, PD, Andronachi și cel puțin doi deputați din fracțiunea PP „Șor” (voturi de rezervă) îl înaintează și votează pe Dodon în funcția de prim-ministru. În turul doi al alegerilor prezidențiale ies Maia Sandu și Renato Usatîi. Probabil, cât noi ne concentrăm pe această funcție cu caracter mai mult simbolic, tehnologii ruși au găsit o soluție optimă pentru a controla puterea reală în R. Moldova pentru următorii trei ani. Nu uitați, R. Moldova e un stat parlamentar și principala agendă politică a oricărui partid trebuie să fie concentrată pe alegeri parlamentare. În cazul nostru e vorba de alegeri parlamentare anticipate. Fără un Parlament integru nu ajungem nicăieri, dar se pare că vom vorbi despre asta mai aproape de 2023”, crede Gligor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md