10:05:14 25.04.2024
Stiri

Directorul SIS enumeră cele „TREI tipuri de provocări de securitate” care amenință R. Moldova, printre acestea fiind și conflictele înghețate sau provocările de factură hibridă

Actualitate 09.09.2020 11:28 Vizualizări989 Autor: Ziarul National
Directorul SIS enumeră cele „TREI tipuri de provocări de securitate” care amenință R. Moldova, printre acestea fiind și conflictele înghețate sau provocările de factură hibridă


Securitatea R. Moldova este amenințată în prezent de „trei tipuri de provocări”, susține directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco.

„Este vorba de riscuri de securitate clasice, ca evoluțiile regionale și interesele marilor actori internaționali în regiune, siguranța energetică - acționează provocări de factură hibridă și conflictele înghețate, atacurile cibernetice, dar a apărut și fenomenul știrilor false”, a specificat Esaulenco într-un interviu pentru Moldpres.

Directorul SIS a adăugat pentru aceeași sursă că R. Moldova s-ar afla, totuși, printre primele 50 de state la capitolul siguranței personale a cetățenilor, în confițiile în care „dinamica de securitate în plan internațional este mai puțin pozitivă” și că în lume „nu există un stat sigur sută la sută”.

Actuala conducere a SIS optează pentru modificarea cadrului legislativ al sistemului securității naționale, pentru a facilita activitatea de intelligence și cea specială de investigație.

„Adoptarea pachetului de legi propus de SIS ne-ar facilita semnificativ activitatea și ar ajusta unele mecanisme instituționale la standardele moderne. În condițiile actuale, o serie de misiuni care ar putea fi facilitate de un cadru normativ adecvat, iau mult timp și resurse instituționale”, a mai spus Alexandr Esaulenco.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md