Nu mai este loc. Primăria Batîr caută soluții pentru a lărgi cimitirul (video)

Nu mai este loc. Primăria Batîr caută soluții pentru a lărgi cimitirul (video)

 „Comemorarea celor decedați ar fi bine să se petreacă într-un loc dosit de zgomotul tractoarelor și muzica de petrecere”, ne scria Sergiu Danilov, născut în satul Batîr, raionul Cimișlia,  într-o scrisoare venită la redacție din Germania, țară în care acesta locuiește în prezent. Dânsul este îngrijorat de intenția primăriei satului Batîr de a lărgi cimitirul actual până în gardul locuinței tatălui său care a rămas să locuiască în sat.

În medie în Batîr în fiecare an au loc în jur de 40-45 de înmormântări. În aceste condiții, spațiul de 12 ari care a mai rămas liber în cimitir ar fi suficient pentru încă 3-4 ani. Primăria localității caută soluții pentru a lărgi cimitirul actual. „Cimitirul este arhiplin. De zeci de ani necesită ori lărgire, ori mutare în alt loc al satului.”, ne spune Anatolie Spînu, primarul satului Batîr.

Ce spune legea?

Conform regulamentului cu privire la cimitire, aprobat prin hotărârea de guvern nr. 1072 din 22 octombrie 1998, fiecare cimitir permanent trebuie să dispună de un teren liber destinat înmormântărilor, reieşind din calculul 0,06 ha pentru 1000 locuitori, respectiv 12 ari în cazul satului Batîr, spațiu care este disponibil în prezent. Cu toate acestea, primăria intenționează să procure un teren privat din vecinătatea cimitirului pentru a-l lărgi cu 27 ari. Primăria deja s-ar fi înțeles cu proprietarul lotului de teren ca să-l procure pentru suma de 80.000 lei. Conform aceluiași regulament, zona de protecție sanitară, adică distanța minimă necesară de la cimitir până la marginea zonei populate, trebuie să fie determinată conform normativelor tehnice de planificare urbanistică. Așa cum satul Batîr nu are un plan urbanistic, lipsesc și punctele de referință.

Tamara Pascari, șefa Direcției Sănătate Publică Hîncești, spune că este interzisă amplasarea cimitirelor în zona de protecție a surselor de apă, în preajma râurilor sau lacurilor. Deasemenea nu sunt aprobate pentru utilizare ca cimitir terenurile care sunt frecvent inundate sau pe care pot avea loc alunecări de teren. Primarul ne-a informat că cea mai apropiată fântână arteziană se află la o distanță de peste 700 m de actualul cimitir, astfel nu se încalcă aceste norme, spune el.

Soluția anilor 90

Acum aproximativ 30 de ani primăria a alocat un teren de 3 ha pentru un alt cimitir, dar nu a mai ajuns să fie folosit după destinație nici până azi. În prezent acest teren este gestionat de Mihai Țurcanu, un antreprenor local care deține mai multe loturi de teren agricol în satul Batîr. În acest an pe lotul destinat pentru noul cimitir a fost plantat porumb. Antreprenorul spune că în acest an nu a avut parte de mare roadă din acest teren.

„L-am luat în arendă, au fost defrișări, s-au făcut licitații, s-au făcut contracte. Pământul se lucrează. Cu timpul, când se va hotărî că trebuie eliberat noi îl vom elibera și vom merge mai departe. Chiar dacă se mută cimitirul aici, reziliem contractul, strângem ultima roadă și gata. Dar întrebarea este că la aceste trei hectare trebuie de pus un gard, trebuie o cale de acces, ceea ce înseamnă cheltuieli.”, explică Mihai Țurcanu.

Primarul satului Batîr ne asigură că acest teren este dat în arendă conform legislației în vigoare. Contractul de arendă e semnat cu mult înainte de a fi dumnealui primar și întrunește toate condițiile legale.

Potrivit primarului, acest teren nu corespunde normelor necesare pentru terenurile destinate cimitirelor din cauza apelor subterane care s-ar afla la o adâncime mică. De menționat faptul că regulamentul cu privire la cimitire prevede că nivelul maxim al apelor subterane trebuie să fie la o adâncime nu mai mică de 2 m de la suprafață.

„Acest teren este la marginea unei păduri. Ca să fie construit sau strămutat acest cimitir, sunt mai multe probleme; apele sunt la suprafață, necesită drum, pământul nu este ca în centrul satului în acest cimitir nisipos, să fie ușor de săpat. Sunt foarte multe probleme pe care unii locuitori care ridică asemenea întrebare nu le cunosc” spune primarul.

Frica de schimbare și zona de confort.

Între timp, locuitorii continuă să-și înmormânteze rudele în cimitirul actual și refuză să accepte mutarea cimitirului la marginea satului la o distanță de un kilometru și 300 de metri. Cea mai mare nemulțumire a locuitorilor satului Batîr este distanța mare până la terenul unde se propune a fi mutat noul cimitir, dar și starea drumului până acolo. Motivul cel mai important pentru care aceștia vor să păstreze cimitirul actual este că vor ca toate rudele să fie înmormântate alături. Unii locuitori totuși sunt îngrijorați de faptul că cimitirul le ajunge până la propriile porți și că păsările și animalele domestice pasc prin cimitir. Ei spun că de multe ori groparii, atunci când sapă un nou mormânt, dau de sicriile vechi ale celor înmormântați cu mulți ani în urmă.

Anatolie Spînu, primarul satului Batîr recunoaște că „pentru ca cimitirul să fie lărgit sunt niște restricții de la ecologie, de la medicina preventivă. Este legea pe care trebuie să o respectăm”. Iar legea spune că lotul de pământ pentru cimitire se repartizează reieşind din calculul 0,24 ha pentru 1000 locuitori. Conform recensământului din 2014, populația satului Batîr numără aproape 2000 de locuitori. În aceste condiții, lotul alocat pentru cimitir ar trebui să fie de cel puțin 48 ari. Cimitirul actual are o suprafață de 94 ari, deci mai mult decât suficient.

Dezbateri aprinse în Consiliul Local

Acest subiect a trezit discuții aprinse în cadrul unei ședințe a consiliului local. Majoritatea consilierilor sunt indignați de faptul că unii băștinași ai satului Batîr încearcă să „pună piedici” din afara țării. Aceștia sunt convinși că peste 90% din locuitorii satului susțin inițiativa de a lărgi actualul cimitir. Totuși consilierul Ghenadie Nebunelea, s-a opus inițiativei de a lărgi cimitirul și a propus ca banii care se vor a fi investiți în noi loturi de teren din vecinătatea cimitirului să fie investiți într-un drum de pietriș până la terenul care se propune a fi noul cimitir. Această idee a fost agresiv atacată de majoritatea consilierilor. Argumentul de bază a fost că reparația drumului va costa mai mult decât achiziția unui teren, iar conform primarului, pe lângă drum vor mai fi cheltuieli pentru amenajarea și întreținerea noului cimitir. Într-un final, majoritatea consilierilor și-au reconfirmat poziția de a procura terenul din vecinătatea cimitirului pentru extindere.

Anatolie Spînu, primarul satului Batîr –
„Eu sunt în postura în care nu pot să merg împotriva localității, chiar dacă și undeva legea sau întrebările sanitar-epidemiologice vor fi poate parțial încălcate”.

Nota redacției: Urmăriți un reportaj video la acest subiect pe pagina www.gazetadesud.md

Text, foto și video
Constantin CELAC

You May Have Missed