(vox) E dincolo de fizic și se regăsește în trăiri și emoții. Tinerii din Moldova ne spun ce înseamnă pentru ei frumusețea

vox

Cât de des vă întrebați ce înseamnă frumusețea pentru voi sau, mai bine-zis, cât de des o căutați în interiorul vostru? Astăzi, 9 septembrie, peste tot în lume este celebrată „Ziua mondială a frumuseții”, motiv pentru care am decis să aflăm de la mai mulți tineri ce înseamnă pentru ei frumusețea. Răspunsurile au fost dintre cele mai diferite. Toate însă au un mijloc de aur comun. Despre ce este vorba, vă invităm să aflați în vox-ul ce urmează.

 

 

„Atunci când fizicul nu poate fi separat de lumea interioară și invers, când cele două se completează reciproc și sunt în armonie sau atunci când poți privi cu inima, fără a exclude rațiunea” – Vlada Popsuico.

 

 

 

 

„Frumusețea este un termen abstract, ale cărui aspecte sunt legate de gusturile omului. Frumusețea oferă o experiență perceptivă de plăcere sau satisfacție. Ca orice apreciere emoțională, stabilirea frumosului este subiectivă. Aprecierea frumosului este influențată de mediul social înconjurător și de psihicul individual” – Alex Buretz.

 

 

 

 

 

„Frumusețea vine din interior și înseamnă acceptarea de sine” – Victoria Surdu.

 

 

 

 

 

„Nu am văzut oameni mai puțin frumoși, am văzut oameni incompatibili”

 

„Frumusețea nu este în niciun caz o calitate fizică, este ceea ce simți, nu ceea ce vezi, ce te atrage la nivel instinctiv și te face să placi o persoană. Frumusețea este atât de subiectivă, pentru că eu nu am văzut oameni mai puțin frumoși, am văzut oameni incompatibili. Frumusețea este în fapte, emoții, priviri. Frumusețea e în suflet” – Mihaela Milea.

 

 

 

 

„Frumusețea e o abstracție a lumii în care trăim”

 

„Pentru mine, frumusețea este relativă. Cred că ea este dinamică și subiectivă și nu are o formă bine determinată. Ochișorii mei în tandem cu creierul se străduie să vadă orice ca fiind frumos, deși nu mereu le reușește. Frumusețea, deci, e o abstracție a lumii în care trăim, ceva despre care toți vorbesc, dar pe care eu rămân să îl înțeleg doar la nivel de idee” – Gabriela Stratu.

 

 

 

 

„Se spune că frumusețea va salva lumea. Pentru mine, frumusețea este ceea ce se reflectă în ochi, anume tot ce ne înconjoară. Și nu pot să nu zic și de frumusețea interioară, fiindcă anume ea va salva lumea: zâmbetele oamenilor, bunătatea, înțelepciunea, dragostea etc. Până la urmă, este un termen abstract, fiecare îl percepe diferit” – Elizaveta Mihalache.

 

 

 

 

 

„Desigur că pentru fiecare frumusețea este diferită, nu există o definiție universală a acestui cuvânt. Dacă e să mă refer la frumusețea personală, atunci pentru mine aceasta este atunci când poți fi mulțumit de tine. Atunci când ești satisfăcut de ceea ce faci, doar atunci te consideri frumos, pentru că te mândrești cu tine. Frumusețea celorlalți însă este atunci când ai plăcerea să stai cu cineva de vorbă și să-ți împărtășești emoțiile. Frumusețea sufletească întotdeauna va fi prețuită, pentru că fiecare om are suflet deosebit” – Alexandru Leahu.

 

 

„Fiecare om e capabil să găsească frumusețea în aproape orice expresie a artei, a unui obiect sau a unei ființe”

„Când vine vorba despre frumusețe, îmi fuge gândul la sufletul omului. O persoană poate avea un aspect frumos sau mai puțin remarcabil, dar totuși simți asta atunci când îi admiri sufletul. Există diferite tipuri de frumusețe în lume. Fiecare om e capabil să găsească frumusețea în aproape orice expresie a artei, a unui obiect sau a unei ființe. Avem abilitatea de a percepe asta și pasiunea de a admira, dar când vorbim despre oameni, uităm că fiecare persoană poate fi frumoasă dincolo de fizicul său. Atunci când ești curajos și te asculți pe tine, devii cea mai frumoasă persoană din lume pentru tine însuți” – Emilia Subțirelu.

 

 

 

 

„Emoțiile sunt ceea ce numesc eu frumusețe”

„Frumusețea e ceva subiectiv căutat de oameni pe tot parcursul vieții. Emoțiile sunt ceea ce numesc eu frumusețe, pentru că ele sunt naturale și fără standarde. Lumea pune standarde în modă, în oameni și, mai nou, pe media de socializare, unde se cuvine să ai o viață frumoasă. Frumosul e în ochii celui care se gândește la asta, iar pentru mine frumosul reprezintă rădăcinile din care mă trag, muzica ce-mi stârnește emoții, oamenii calzi și zâmbitori, în special cei care creează și vor să transmită un mesaj. Să nu uităm de mâncarea moldovenească, pentru că emoțiile unui bărbat trec prin stomac, iar noi iubim frumosul! Totuși, un ceai cu omul drag nu schimbă aurul frumos de pe lumea aceasta” – Dumitru Vlah.

 

 

 

„Momentele și amintirile care ne fac să simțim că trăim, aerul proaspăt după o ploaie de noiembrie, îmbrățișările celor dragi, zâmbetul mamei, incurajările tatălui, toate acestea îți transmit un sentiment remarcabil pe care eu îl numesc frumusețe. În același timp, frumusețea este ansamblul de calități care ne face să avem o personalitate unică și irepetabilă, este tot ceea ce ne înconjoară pe noi” – Irina Lanciu.

 

 

 

 

 

„Frumusețea se ascunde în modul în care universul ne vorbește”

„În cultura mondială, pe marginea subiectului frumuseții au fost mereu dezbateri. De exemplu, Charles Baudelaire, în celebrul său poem La beauté, se întreabă dacă frumusețea este un produs al raiului sau al iadului, ori este suma binelui sau răului, sau poate chiar le combină pe ambele. Dar personal, mie îmi place poziția scriitorului american modern Michael Cunningham, care spune că frumusețea este o urmă a prezenței divine în lume, un cuvânt relativ simplu care exprimă ceva foarte complex. El se referă mai mult la simțul perfecțiunii ascuns în interiorul lumii, la echilibrul dintre lumină și întuneric sau la balanța dintre comedie și dramă ori chiar la faptul că viața oricărei persoane este extrem de valoroasă.

Eu însă sunt ferm convins că frumusețea se ascunde în modul în care universul ne vorbește. Secretul sau farmecul acestui proces este că fiecare descifrează acest limbaj în măsura posibilităților sale interioare” – Igor Kornilov.

 

 

„Pentru mine, frumusețea este calitatea pe care o deține fiecare om din această lume, indiferent de aspect, naționalitate, vârstă etc. Fiecare om este frumos în modul său, însă cea mai de preț frumusețe pe care o are omul și nu trebuie să o uite este frumusețea interioară! Datorită ei, omul înflorește și trăiește!” – Daniela Luca.

 

 

 

„Cred că frumusețea reprezintă o viziune, viziunea proprie asupra a tot ce ne înconjoară, de aici și cunoscuta afirmație «frumusețea se ascunde în ochii celui ce privește». Frumusețea nu este doar absolut subiectivă, ci și intimă, însă societatea a tins întotdeauna să o limiteze la categoria unui standard” – Ecaterina Buruiană.

 

 

 

 

 

 

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente