/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

10 probe care demonstrează afilierea politică a candidatului „independent” la prezidențiale, Igor Dodon

09 septembrie 2020, ora 19:45

Actualul șef al statului, Igor Dodon își mai dorește un mandat de președinte. Acesta și-a anunțat azi intenția de a candida la prezidențialele din 1 noiembrie, iar la prânz s-a prezentat la CEC împreună cu socialiștii Vlad Batrâncea și Vasile Bolea, membri ai grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaturii sale.

Deși a reiterat că este un candidat independent pentru încă patru ani la fotoliul de președinte, o serie de probe „furnizate” doar în ultimul an de Igor Dodon demonstrează că deși a părăsit partidul, acesta a rămas întotdeauna fidel partidului pe care l-a creat și al cărui lider neformal este astăzi.

1. Semnăturile în vederea susținerii candidaturii lui Igor Dodon la prezidențiale le vor strânge socialiștii

Cei care îl vor susține la scrutinul din 1 noiembrie pe Igor Dodon sunt socialiștii. Așa cum știm, președinte al grupului de inițiativă este Vlad Batrâncea, din el făcând parte și Vasile Bolea tot de la PSRM.

2. A spus că nu va fi sprijinit direct de PSRM dacă va candida din nou la prezidențiale, însă azi a demonstrat contrariul

Pe 15 iulie, Igor Dodon anunța că, în cazul în care va decide să candideze pentru un nou mandat la funcția de președinte al Republicii Moldova, nu mai poate beneficia de suportul direct al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. În opinia șefului statului, dacă PSRM îl va susține direct, atunci oponenții vor putea contesta acest lucru la Curtea Constituțională, iar într-un final s-ar putea întâmpla să fie exclus din campania pentru prezidențiale.

3. Participă la ședințele Consiliului Republican al PSRM 

Deși nu e membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de când a devenit președinte al țării, în 2016, Igor Dodon participă la ședințele Consiliului Republican al formațiunii. Așa s-a întâmplat și în ianuarie 2020. La ședință a mers atunci și primarul capitalei, Ion Ceban.

Dodon a spus că ambii au fost invitați, la ședință discutându-se despre agenda socialiștilor pentru anul 2020.

N-am discutat despre candidatul PSRM la prezidențiale, dar despre activitățile ce urmează a fi întreprinse de fracțiunea PSRM, de colegii din teritoriu”, a spus Igor Dodon, cunoscut drept lider neformal al PSRM.

4. Comentează/salută deciziile luate de Consiliul Republican al PSRM

Acest lucru s-a întâmplat și în martie anul acesta, când Dodon a „salutat” decizia adoptată de Consiliul Republican al PSRM de a iniția dialogul politic în Parlament pentru a asigura stabilitatea politică și o guvernare eficientă pe termen lung.

„Ca președinte al Republicii Moldova voi sprijini orice coaliție care va avea ca scop îmbunătățirea vieții oamenilor. Am susținut deplin și coaliția anterioară între PSRM și Blocul ACUM, chiar dacă erau partide cu viziuni politice foarte diferite, însă am considerat și consider în continuare că pe primul plan trebuie puse interesele tuturor cetățenilor, trebuie să încetăm să divizăm țara pe criterii geopolitice false sau interese de partid”, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

5. Ia decizii în numele Partidului Socialiștilor.

Probabil vă amintiți de „celebrul” de-atâta al lui Igor Dodon…așa a răspuns șeful statului, care trebuie să fie apolitic, atunci când a fost întrebat toamna trecută de ce socialiștii nu fac coaliție cu democrații.

6. În discursurile sale, folosește expresia: noi, socialiștii

Igor Dodon folosește această expresie frecvent, în special în timpul emisiunii sale din fiecare vineri „Președintele răspunde”, unde comentează pe larg activitatea politică a PSRM și colaborarea acestei formațiuni cu altele.

În februarie, de exemplu, șeful statului a făcut prognoze privind evoluțiile posibile în politica din R. Moldova.

„În opinia mea, alegerile parlamentare ar fi o problemă pentru R. Moldova. Marele proiecte, cum ar fi drumurile, vor fi stopate. Pentru noi, socialiștii, asta nu cred că ar fi o problemă, dar pentru țară cred că ar fi. Pierdem opt luni, plus 70-80 de milioane de lei cheltuite”, a afirmat Dodon.

7. Anunțurile despre situația din interiorul alianței PSRM-PDM le face deseori Igor Dodon, în numele partidului al cărui lider neformal este

Pe 1 septembrie, bunăoară, Igor Dodon a vorbit despre situația din alianța PSRM-PDM. Președintele țării a spus atunci clar că majoritatea parlamentară e „foarte subțire” și a subliniat că membrii celor două formațiuni se vor întâlni curând pentru a decide ce vor face mai departe.

8. Igor Dodon a participat de mai multe ori la ședințele fracțiunii parlamentare a PSRM 

Ultima oară a fost chiar marți, 8 septembrie. Dodon a stat în capul mesei, alături de liderul oficial al socialiștilor, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi

Foto: Facebook/Igor Dodon

9. Participă la mitingurile organizate de PSRM

În timpul mandatului său de președinte, Igor Dodon a participat la mai multe mitinguri organizate de PSRM, inclusiv la cele de 1 Mai, unde în ultimii ani au fost membri activi ai formațiunii politice. În 2018, de exemplu, Dodon a vorbit în numele partidului despre organizarea marșului de 1 Mai.

La fel s-a întâmplat și în anul 2019, de 1 mai.

10. În 2018, a participat la marșul și mitingul național al PSRM

Pe 18 noiembrie 2018, Igor Dodon a fost prezent la marșul și mitingul național al PSRM. El a spus atunci că socialiștii trebuie să obțină majoritate parlamentară la scrutinul din februarie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram