‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInstrucțiuni pentru implementarea cerințelor GRASP în Republica Moldova

Instrucțiuni pentru implementarea cerințelor GRASP în Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Site-ul globalgap.org a publicat recent instrucțiunile cu privire la implementarea standardelor GRASP în țara noastră. Acestea au fost elaborate de specialistul în siguranța alimentelor și post-recoltă în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, Andrei Cumpanici. Instrucțiunile sunt disponbile, până când, doar în limba engleză (vezi aici instrucțiunile).

Potrivit specialistului, instituțiile de certificare care își desfășoară activitatea în domeniul dat, în Republica Moldova, pot folosi aceste linii directoare naționale de interpretare GRASP ca bază în cadrul auditului GLOBALG.A.P. și GRASP.

„ Pentru a face clare aceste cerințe producătorilor, auditorilor, proiectul USAID/APM a elaborat liniile directoare naționale de interpretare GLOBALG.A.P. și GRASP în Moldova. Aprobate și publicate pe site-ul oficial”, a punctat Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.

Acestea oferă îndrumări producătorilor și evaluatorilor cu privire la cadrul legal al țării. Cu toate acestea, întrucât cerințele legale referitoare la punctele de control (de exemplu, salariul minim, vârsta de angajare legală, programul de lucru) diferă de la o țară la altă, în mod ideal, la nivel național trebuie să existe aceste directive de interpretare GRASP.

„ Aceasta este o realizare și o dovadă a progresului semnificativ al Republicii Moldova în implementarea GLOBALG.A.P. și  GRASP. Majoritatea comercianților cu amănuntul din Uniunea Europeană cer anumite standarde care să asigure o agricultură sigură și durabilă. Standardul GLOBALG.A.P. este considerat un standard foarte fiabil pentru demonstrarea siguranței alimentelor privind producerea primară. Deci, respectând puncte de control și criterii de conformitate, producătorii își pot vinde produsele atât la nivel național, cât și la nivel global”, a mai adăugat specialistul.

Certificarea GLOBALG.A.P. oferă astfel producătorilor o oportunitate pe piața externă.

Comercianții cu amănuntul din UE adițional la certificarea GLOBALG.A.P. solicită și certificarea GRASP – ceea ce ține de evaluarea riscurilor privind practicile sociale, ăsta este un modul voluntar pentru a evalua practicile sociale în cadrul gospodăriilor agricole, abordând aspecte specifice ale sănătății, securității și bunăstării lucrătorilor.

Din 2018, când au fost înregistrați primii doi producători agricoli certificați GRASP în Moldova, numărul acestora a ajuns astăzi la peste 20 de producători. Totodată, alți peste 70 de producători agricoli dețin certificrea GLOBAL G.A.P.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›