Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.09.2020

BNM ar putea prelua unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar, conform unui proiect aflat în procedură legislativă

BNM ar putea prelua unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar, conform unui proiect aflat în procedură legislativă

Banca Națională a Moldovei (BNM) ar putea prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Guvern și examinat, astăzi, de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

În special, se propune atribuirea BNM a competențelor de licențiere/autorizare/emitere a avizului pentru înregistrarea de stat, reglementare și supraveghere a activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

În prezent, atribuțiile respective sunt exercitate de CNPF. În urma adoptării legii, autoritatea acesteia se va extinde asupra participanților la piața financiară nebancară, care cuprind emitenții de valori mobiliare, participanții profesioniști la piața financiară nebancară și investitorii pieței de capital.

Pentru a pune în aplicare schimbările respective, urmează a fi modificate Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și Legea cu privire la Comisia Națională a Pieței Financiare. Intrarea în vigoare a prevederilor este preconizată la 1 ianuarie 2023.

Poriectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus