SIS are nevoie de un „mandat de securitate” pentru a putea preveni infracțiunile extrem de periculoase

Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova cere înlesniri legislative suplimentare printr-un „mandat de securitate” care ar ajuta la anticiparea și prevenirea pericolelor ascunse la adresa statului și ar oferi posibilitatea ca acțiunile de investigații să fie întreprinse înainte de săvârșirea infracțiunilor. Subiectul a fost pus în discuție în cadrul unei dezbateri publice în mediul experților, savanților și reprezentanților altor instituții din domeniu, organizată de Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” din cadrul SIS.

Foto: SIS

Serviciul de Informații și Securitate cere oferirea unor posibilități suplimentare deoarece nu dispune de organ de urmărire penală și nu are competența de a intenta dosare penale.

“SIS a înaintat inițiativa mandatului de securitate – un instrument care ar asigura posibilitatea de a acționa în situații extreme, ar reduce din impedimentele în activitatea operativă, ar face mai scurtă calea de la conceperea unei idei și transpunerea în viață a acesteia. Vorbind despre situații extreme, mă refer în primul rând la cele generate de terorism, spionaj, crimă transfrontalieră unde tergiversarea poate avea consecințe fatale pentru societate și stat,” a declarat directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

Mandatul de securitate cerut de SIS, nu poate fi catalogat ca o armă necontrolată în mâinile SIS, deoarece acesta va putea fi supus controlului parlamentar și celui judiciar, susține rectorul Institutului Național de Informații și Securitate “Bogdan Întemeietorul Moldovei”.

“Mandatul de securitate va fi emis pentru a permite Serviciului de Informații și Securitate să desfășoare măsuri investigative speciale, în afara cadrului procedurilor penale, „să colecteze informații cu privire la posibile evenimente și/sau acțiuni care pot pune în pericol securitatea statului, “ a conchis Maxim Gropa, procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

SIS / Sursa:SIS

Precizăm că, în luna mai curent Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” a lansat inițiativa de constituire a unei platforme de comunicare, discuții și dezbateri între societatea civilă, mediul științific și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova pe subiecte de securitate și interes național.

Amintim că, în iulie 2014 Parlamentul Republicii Moldova a discutat în primă lectură Proiectul de Lege privind atribuirea mandatului de securitate pentru SIS, elaborat de experții Ministerului Justiției, în comun cu Direcția Drepturile Omului (DDO) din cadrul Direcției Generale Drepturile Omului și Statul de Drept (DGI) a Consiliului Europei pentru a îmbunătăți cadrul juridic național de protecție a „securității statului” și de combatere a extremismului. Proiectul de lege urmărește stabilirea unei proceduri care să permită Serviciului de Informații și Securitate să desfășoare activități speciale de investigații în afara procesului penal prin demersul motivat al unui procuror și emis de către un judecător special desemnat în cadrul Curții de Apel Chișinău.


Pub