Președintele din Zambia deplânge moartea unui pește despre care se credea că aduce noroc

Președintele din Zambia a transmis un mesaj de doliu și s-a alăturat celor care deplâng moartea unui pește faimos la nivel local, care trăia într-un iaz din curtea universității Copperbelt, informează BBC.

Foto: Edgar Lungu/Facebook

Studenții universității au aprins lumânări și au organizat marșuri prin campus în memoria peștelui denumit Mafishi. În dialectul local Bemba, Mafishi înseamnă „pește mare”.

Hashtag-ul Mafishi ajuns în topul celor mai folosite pe Twitter în țara africană.

Mafishi avea aproximativ 22 de ani și trăia în iazul din curtea Universității Copperbelt de peste 20 de ani, a declarat Lawrence Kasonde, liderul studenților universității, citează Digi24.

Moartea peștelui este încă investigată, a adăugat Kasonde. Potrivit acestui, Mafishi nu a fost încă îngropat, ci urmează să fie îmbălsămat.

Studenții obișnuiau să-i aducă omagii peștelui, crezând că le va purta noroc, potrivit reporterului BBC Zambia, Kennedy Gondwe.

Președintele Edgar Lungu l-a citat pe Mahatma Gandhi în mesajul său de doliu, spunând că „măreția unei natiuni și progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care își tratează animalele”. „Mă bucur că ai primit o despărțire demnă. O să ne fie dor de tine”, a adăugat Lungu.

Liderul de opoziție Hakainde Hilchilema a spus că „se află alături de comunitatea studențească, veche și actuală, de la CBU în momentul morții lui Mafishi”.


Pub