Ştiri

Sursa imaginii: novostipmr.com

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

08 Sep. 2020 / 17:25

Tariful la gazele naturale ar putea fi redus cu până la 10%

Tariful la gazele naturale ar putea fi redus în această toamnă cu până la zece la sută. Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Vadim Ceban, ieftinirea va fi posibila din contul scăderii preţului de achiziţie - până la 100-115 dolari pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 178 de dolari in prezent, relatează Mesager.

„În trimestrul al IV-lea considerăm că preţul va scădea. Am dat un interval de 100-115 dolari, dar putem spune că chiar în situaţia unui an greu, avem condiţiile avantajoase de procurare a gazului pentru consumatorii moldoveni. Preţul mediu de procurare în 2020 va fi 145 de dolari. Vom face tot posibilul să avem un tarif avantajos, echilibrat între furnizor şi consumator”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit lui Vadim Ceban, o eventuală reducere a tarifului la gaze pentru consumatorii finali nu va depăşi 10%.

„Nu va fi de proporţii mari. Eu cred că în intervalul de 7-10 %, cam aşa eu văd. Eu înţeleg că toţi vor 20-25%, dar nu e posibil, căci noi am majorat tariful de transport anul trecut. Şi, plus la asta, sunt devierile financiare care urmează a fi recuperate”, a mai spus preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”.

Între timp, Moldovagaz planifică extinderea cu 123 de km a reţelelor de gaze naturale în 56 de localităţi din 30 de raioane. Un alt obiectiv este renovarea parcului de autospeciale, dar şi automatizarea procesului de lucru.

„Ar fi bine să extindem reţelele de gaze naturale, pentru că sunt unele localităţi unde oameni nu au acces la reţeaua de gaze. Avem în plan renovarea parcului de autospeciale şi aici vreau să menţionez că parcul nostru de autospeciale este învechit”, a mai declarat Vadim Ceban.

Vadim Ceban a mai declarat că, în prezent sunt purtate negocieri cu Gazprom în vederea semnării unui contract de livrare a gazului pe un termen de trei ani, care ar urma să prevadă şi o altă formulă de calcul a tarifului. Amintim că, anterior preşedintele ţării, Igor Dodon, a anunţat că, în această toamnă am putea avea o ieftinire a tarifului la gaz şi la energia electrică.

Comentarii