04:20:28 24.04.2024
Stiri

C​oncertele, spectacolele și filmele prezentate în aer liber, PERMISE de CNESP: Măsurile de precauție, impuse de autorități

Actualitate 08.09.2020 11:12 Vizualizări803 Autor: Ziarul National
C​oncertele, spectacolele și filmele prezentate în aer liber, PERMISE de CNESP: Măsurile de precauție, impuse de autorități
Poză simbol


Desfășurarea în aer liber a acțiunilor culturale, organizate de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, cu respectarea măsurilor de sănătate publică, este deja permisă în R. Moldova.

Decizia a fost luată luni, 7 septembrie, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

CNESP a aprobat și Instrucțiunea privind măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber de către instituțiile teatral-concertistice şi de cinema, care stabilește un set măsuri de precauţie obligatorii, precum purtarea măștilor, limitarea accesului, măsurarea temperaturii, evitarea cozilor, menținerea distanței fizice între spectatori, dar și între artiști și public ș.a.

Instrucțiunea mai prevede delimitarea clară a spațiului în care se va desfășura evenimentul, evitarea scenelor teatrale care presupun contact fizic apropiat (la o distanță mai mică de 1 metru) mai mult de 15 minute, dar și evitarea organizării comercializării și consumului de produse alimentare şi băuturi alcoolice.

Acreditarea evenimentelor culturale în aer liber se va efectua în baza unui demers înaintat la minister cu minimum trei zile înainte de desfășurarea acestora. La fel, organizatorii vor informa în mod obligatoriu organele de respectare a ordinii publice despre data, ora şi locul desfășurării evenimentului.

Menționăm că autoritățile iau în calcul și o reluare a activităților culturale în incinta teatrelor și altor instituții de profil.

„La fel ca și activitatea educațională, noi nu putem continua on-line nici activitatea teatrală. Nu ne dorim niște instrucțiuni peste măsura posibilităților dvs.”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, într-o ședință privind nivelul de pregătire a instituțiilor teatral-concertistice pentru reluarea acţiunilor culturale în incinta instituțiilor.

MECC propune includerea măsurilor de precauţie obligatorii pentru organizarea evenimentelor culturale în incinta instituţiilor teatral-concertistice, precum purtarea măștilor, limitarea accesului, măsurarea temperaturii, evitarea cozilor, distanțarea scenei, menținerea distanței fizice între spectatori, dar și între artiști și public ș.a. Mai mult, ministerul va recomanda vânzarea biletelor exclusiv on-line și va solicita ca durata evenimentului să nu depășească 120 de minute.

Directorii instituţiilor teatral-concertistice au fost de acord că respectarea reglementărilor reprezintă o dificultate în plus pentru instituția pe care o conduc, dar au salutat posibilitatea de a organiza evenimente în incinta edificiilor. Până la sfârșitul săptămânii, aceștia urmează să prezinte ministerului un raport de autoevaluare a nivelului de pregătire a instituției din punct de vedere a posibilității organizării activităților în interior.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md