05:01:20 19.04.2024
Stiri

Slusari: „Agricultorii au fost MINȚIȚI, deoarece nici măcar recomandările făcute de grupul de lucru creat ad-hoc în timpul protestelor fermierilor, semnate de deputați și Guvern, nu au fost luate în considerație”

Actualitate 08.09.2020 15:38 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
Slusari: „Agricultorii au fost MINȚIȚI, deoarece nici măcar recomandările făcute de grupul de lucru creat ad-hoc în timpul protestelor fermierilor, semnate de deputați și Guvern, nu au fost luate în considerație”


Agricultorii, care au protestat zile la rând în luna august la marginea Chișinăului, au rămas singuri în fața problemelor provocate de secetă, dar și în fața creditorilor.

„Ei au fost mințiți de autorități, deoarece nici măcar recomandările făcute de grupul de lucru creat ad-hoc în timpul manifestărilor fermierilor, semnate de deputați și Guvern, nu au fost luate în considerație”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului PPDA, situația agricultorilor este dramatică, mai ales că în ultimele luni nu au căzut precipitații, iar acum ei trebuie să pregătească solul pentru semănăturile de toamnă.

„Situația cu grupa a doua - porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr - este chiar mai gravă decât cea a cerealelor de grupa întâia. Această secetă este similară cu cea din 1946 - 47! Agricultorii sunt disperați, pentru că au rămas singuri în fața creditorilor, a necesității prelucrării și însămânțării solului cu culturile de toamnă, a imposibilității de a achita plățile de arendă etc. În primul rând suferă agricultorii mici și mijlocii, iar holdingurile așteaptă ca ramura să între în insolvență, pentru a prelua afacerile fermierilor de la sate”, consideră Slusari.

Deputatul afirmă că rectificările la buget, care urmează să fie votate în Parlament, nu se referă la pierderile suferite la grupa a doua de cereale: „Vă amintiți că, atunci când am discutat cu Guvernul despre revendicările fermierilor, principalul argument al acestuia în defavoarea măririi subvenției la hectar, de la 1 500 la 3 000 de lei, a fost că vor fi necesari bani și pentru a acoperi pierderile pentru grupa a doua. Vedem, însă, că această rectificare nu prevede niciun bănuț pentru așa ceva! Rectificările la buget prevăd doar unele modificări privind rambursarea TVA, în condițiile în care mulți agricultori nici nu sunt plătitori de TVA”.

Slusari susține că formațiunea pe care o reprezintă a pregătit mai multe amendamente. „Dacă la prima grupă au fost afectați mai mult fermierii din centru și sud, la grupa a doua pierderi au suferit toți. Agricultorii sunt terorizați de creditori (bănci, furnizori de inputuri), iar reeșalonarea datoriilor, simplificarea mecanismului de subvenționare nu se mișcă din loc - legile așa și nu au fost elaborate! Respectiv, pentru grupa a doua practic nu s-a făcut nimic. Astfel, am depus un șir de amendamente, inclusiv majorarea Fondului de subvenționare cu 400 de milioane de lei, prelungirea programului de rambursare a TVA până la 30 septembrie 2021 și prelungirea moratoriul privind controalele de stat până la 30 septembrie 2021”, a conchis sursa citată.

Menționăm că agricultorii au cerut subvenții de câte 3 000 de lei pentru un hectar afectat de intemperii și au declarat că ar putea reveni la proteste la începutul lunii octombrie curent, dacă nu vor fi luați în seamă de către autorități.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md