06:04:43 24.04.2024
Stiri

DOC // Plăți de stimulare și ajutoare materiale de MILIOANE de lei, achitate ILEGAL la Compania „Teleradio-Moldova”

Actualitate 08.09.2020 16:12 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National
DOC // Plăți de stimulare și ajutoare materiale de MILIOANE de lei, achitate ILEGAL la Compania „Teleradio-Moldova”
Olga Bordeianu, președinta Companiei „Teleradio-Moldova”


Administrația Companiei „Teleradio-Moldova” gestionează prost atât banii publici, cât și bunurile instituției.

Concluzia aparține angajaților Curții de Conturi care au efectuat un audit privind evaluarea conformității gestionării resurselor financiare publice și a patrimoniului public de către Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova” în perioada anilor 2017 – 2019.

Raportul respectiv a fost pus în discuție astăzi de către membrii Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice și scoate la iveală cheltuieli ilegale de peste 11,7 milioane de lei.

Astfel, auditul a evidențiat și faptul că deciziile referitoare la salarizarea personalului companiei, emise în ultimii doi ani de către Consiliul de Supraveghere, în lipsa mijloacelor financiare, contravine prevederilor legale. De asemenea, a fost stabilită achitarea neconformă a plăților de stimulare pentru angajați în sumă totală de peste 2,770 de milioane de lei, precum și a ajutoarelor materiale în sumă totală de peste 9,066 de milioane de lei, în lipsa resurselor financiare aprobate corespunzător.

Totodată, actuala administrație a companiei nu a realizat pe deplin măsurile de dare în locațiune a încăperilor neutilizate, fapt ce a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de cca 711,8 mii de lei. Nerespectarea reglementărilor interne aferente proceselor de încheiere a contractelor de achiziții, servicii acordate de locațiune, publicitate și colaborare a condiționat formarea creanțelor cu termenul de achitare expirat în sumă totală de 1,331 de milioane de lei.

Alte încălcări depistate de către misiunea de audit se referă la nerespectarea normelor legale aferente achizițiilor publice, dar și aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile, precum și lipsa unei proceduri specifice interne privind determinarea costurilor bunurilor create de sine stătător. Acest lucru a dus la subevaluarea cu cca 111,331 de milioane de lei a fondului înregistrărilor radio și TV.

Deputații au remis raportul de audit Guvernului, solicidându-i măsuri privind implementarea recomandărilor de audit, și anunță că va monitoriza implementarea recomandărilor formulate în Raportul de audit al gestionării patrimoniului public la Compania „Teleradio-Moldova”.







Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md