Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul pentru a împiedica o expulzare forțată din Belarus

1599516040_Maria-Kolesnikova-Belarusian-opposition-three-main-members-kidnapped-in-Minsk-796×445
Foto: haveeru.com.mv

Maria Kolesnikova, lidera protestatarilor din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina, scrie AGERPRES.

Kolesnikova, despre care nu se știa nimic de 24 de ore și despre care se spunea că a fost răpită, a reușit să împiedice o „expulzare forțată din țara sa de origine”, a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko pe pagina sa de Facebook.

Soarta Mariei Kolesnikova, o figură-cheie în săptămânile de manifestații în masă împotriva realegerii contestate a președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, reprezintă un mister de când susținătorii săi au spus că a fost luată luni cu forța de pe stradă, în centrul capitalei Minsk, de bărbați în civil care purtau măști.

„Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viața și sănătatea ei”, a declarat Gheraşcenko.

Nu se știe exact unde se află în acest moment Kolesnikova. Alte două personalități ale opoziţiei belaruse – Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov –, care au fost date dispărute luni, la scurt timp după răpirea Mariei Kolesnikova, au trecut frontiera cu Ucraina marți, la primele ore ale dimineții, a indicat Serviciul de frontieră ucrainean.

„Kolesnikova este în prezent reținută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reținută”, a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. „Ea a fost reținută în legătură cu circumstanțele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului”, a spus el.

Potrivit autorităților de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească țara și să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reținerea opozantei.

Mai mulți reprezentanți de prim-plan ai opoziției belaruse au fost arestați sau forțaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidențiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forțelor de securitate pentru menținerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Kolesnikova, membră a Consiliului de coordonare, conceput pentru a asigura tranziția pașnică a puterii, era ultima dintre cele trei femei politiciene rămasă în Belarus, care și-au unit forțele înainte de alegerile din 9 august într-o încercare de schimbare a regimului Lukaşenko.

Fiind un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, ea a jucat un rol important în săptămânile de manifestații și de greve ale protestatarilor care îl acuză pe Lukaşenko de trucarea alegerilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente