(foto) După o pauză de mai bine de 40 de ani, a pus în funcțiune stativele de țesut ale bunicii. Povestea Olgăi Gurgurova

olga

Amintirile din copilărie uneori pot fi porniri de afaceri, iar dragostea pentru rădăcini – o adevărată temelie pentru un proiect de suflet. Olga Gurgurova este tânăra care a inițiat o afacere din entuziasm și pentru autentic și tradițional, a luat cu ea din copilărie iubirea pentru sat și meșteșugul manual și și-a promis că atunci când „va crește mare” va pune în funcțiune uneltele de țesut ale bunicii sale. Să aflăm împreună povestea proiectului „Covorașe țesute”.

Olga ne-a relatat că la proiectul „Covorașe țesute” lucrează de mai bine de șase ani și spune că este mai degrabă voluntară, pentru că nu consideră acest proiect o afacere, ci mai degrabă un proiect pentru suflet.

Eram curioși să știm unde are rădăcini această dragoste pentru elemente naționale de decor și cum acestea au ajuns să devină un proiect de afacere, la care Olga ne-a spus că totul a început de la tradițiile familiei în care s-a născut.

„Totul a început de la bunica mea, care era meșteră populară și crea lucruri pe care astăzi nu pot să le numesc decât minunate. Aici mă refer la covoare basarabene, prosoape pentru nunți, fețe de masă croșetate, laicere, terfare, haine împletite și multe alte lucruri frumoase care astăzi sunt comorile familiei noastre. De asemenea, ea organiza tot felul de șezători la ea acasă cu alte meștere, acesta fiind ca un ritual al ei.”

Ne-a povestit că toată copilăria și-a petrecut-o în sat, iar tot ce se întâmpla în jurul ei îi trezea entuziasm și dorință de implicare. Spune că multe dintre uneltele vechi de lucru i-au rămas mamei sale ca amintire și încă din adolescență o rugase pe mama să i le păstreze, pentru că va veni momentul când se va întoarce după ele. Zis și făcut.

„După o pauză de mai bine de 40 de ani, stativele sunt puse în funcțiune”, spune cu mândrie Olga.

Acum, toate uneltele sunt protagonistele afacerii „Covorașe țesute”, pentru că datorită lor are loc procesul de creare a covoarelor făcute din textile naturale.

„Materia primă o cumpărăm în cantități mari, povestește tânăra, iar textilul poate fi 100 % bumbac sau cu 10 % elastan. De asemenea, ața din 100 % bumbac o cumpăr în bobine – astfel pot oferi clienților calitate.”

Olga ne-a povestit că nu are prea mare profit din afacerea ei, pentru că materia primă este destul de costisitoare, iar banii rămași din vânzări merg la țesătoarele atelierului, pentru că alături de ea mai lucrează două meștere care fac o muncă extrem de migăloasă și grea. În fond, toate astea nu au atât de mare însemnătate precum rezultatul pe care îl obțin lucrând în comun la covorașe, ne relatează Olga.

De menționat este faptul că aceste covorașe sunt naturale și ecologice. Meșterele folosesc și reutilizează bucăți de textile, astfel că acestea nu ajung la gunoi, dar se transformă într-un covor nou și de folos. Totodată, Olga ne-a povestit că ele nu utilizează energie electrică, ci lucrează manual la lumina zilei, iar un covoraș de aproximativ 1,5 metri în lungime se țese în jur de o zi.

„Secretul covorașelor țesute este dragostea”

„Covorașele noastre vin anume din tradiție și sunt țesute la stative foarte vechi după tehnologia veche și multă lume vrea să le procure anume pentru faptul că ele transmit «suflet». De asemenea, am adăugat la ele culori vii și culori pastelate, astfel încât să se potrivească și în locuințele moderne. Secretul covorașelor țesute este dragostea”, punctează ferm protagonista noastră.

„Eu știu că am creat ceva frumos, ceva special, ceva care trebuie să se transmită din generație în generație. La fel, vreau să mulțumesc tuturor care iubesc, prețuiesc și achiziționează covorașele. Sunt ferm convinsă că doar împreună vom păstra tradiția”, punctează Olga Gurgurova.

Mai multe fotografii și detalii despre covorașele țesute puteți afla de la Olga pe pagina ei de Instagram sau de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente