ANI, încurajată și sprijinită financiar puternic de partenerii europeni și experții în domeniul justiției

Irina Odobescu
08/09/2020
ani.md

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova (GIZ) va susține cu peste opt milioane de euro în următorii patru ani instituțiile cu activitate  în domeniul anticorupției, inclusiv Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Instituția va beneficia de suport pentru îmbunătățirea cadrului metodologic, achiziționarea tehnicii necesare pentru instruirea subiecților declarării și elaborarea materialelor informative și educative. 

„Îmi exprim aprecierea pentru activitatea remarcabilă realizată de GIZ în Republica Moldova. Sprijinul european este considerabil în vederea revizuirii cadrului național pe domeniul integritate, standartizarea procedurilor de control ale Inspectoratului de integritate al ANI la cerințele europene, elaborarea unei metodologii unitare în ceea ce privește activitatea inspectorului de integritate”, a spus Rodica Antoci, președintele ANI.

Reprezentatul GIZ, Birger Nerre, a apreciat deschiderea ANI față de proiectele implementate de statul german în Republica Moldova, precizând că în ultima perioadă se observă o transparență a activității ANI, inclusiv prin faptul că instituția și-a prioritizat atenția spre informarea publicului larg despre acțiunile sale. 

La rândul său, Lilia Ioniță, expertă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a apreciat că ANI a început să publice actele de constatere în urma controalelor, iar comunicarea autorității a devenit mai bună.

„Eu cred că durata controalelor ANI e destul de mare. Noi ca organizație neguvernamentală am făcut un pachet mai mare de sesizări în adresa ANI, care vizau că în afară de aleșii locali, pe care se pare că se concentrează mai mult, să fie vizate și persoane cu funcție de demnitatea publică destul de înaltă precum procurori și judecători. ANI e mai rapidă în cazul documentării aleșilor locali, dar mult mai lentă când au în vizor persoane cu funcții de demnitate publică și demnitari înalți. Totuși ANI are o abordare de angajați ai sistemelor organelor de drept, pe când noi i-am fi văzut mai mult ca instituție cu capacități de analiză economică a declarațiilor”, a mai precizat Lilia Ioniță.

Proiectele implementate de GIZ în Republica Moldova sunt finanțate de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi alte ministere federale.

Irina Odobescu
08/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii