‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEconomist FAO: Producătorii de mere din Moldova au două motive de îngrijorare

Economist FAO: Producătorii de mere din Moldova au două motive de îngrijorare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recolta de mere din acest an, conform prognozelor reprezentanților „Moldova Fruct”, se va reduce cu circa 20%, comparativ cu anul precedent.

Am luat legătura cu Andrei Yarmak, economistul din cadrul Departamentul de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite (FAO), pentru a afla care sunt tendințele la nivel european în materie de producție și prețuri, precum și expectanțele vizavi de direcționarea recoltei autohtone de mere către piețele externe.

Potrivit lui Yarmak, un factor decisiv care ar putea determina capacitatea de comercializare a producției de mere este scăderea puterii de cumpărare, determinată de epidemia de Coronavirus.

„Deocamdată, prețul merelor este considerabil mai mare decât în anul precedent și toată lumea se așteaptă la un sezon bun în ceea ce privește prețul acestora. Totodată, în multe țări europene se așteaptă o recoltă relativ scăzută, sub medie, dar mai mare decât cea din anul precedent. Prețurile sunt mai dificil de prognozat, din motiv că este complicat de prezis dacă cererea de mare de măr, survenită pe fonul epidemiei de Covid 19, va continua și-n acest sezon. Astfel, există temeri că scăderea veniturilor populației multor țări va genera scăderea, la nivel mondial, a comerțului cu mere, fapt care se va răsfrânge negativ asupra prețurilor din a doua jumătate a sezonului, ceea ce înseamnă că producția este totuși în creștere”.

Deasemenea, Yarmak susține că producătorii din Moldova riscă să se confrunte cu două mari probleme, care vizează nemijlocit latura de export a producției de mere din acest an.

„Cât privește Moldova, sunt două motive de îngrijorare: 1. creșterea preconizată a producției de mere în Federația Rusă în acest an și 2: scăderea veniturilor consumatorilor ruși. Cu toate acestea, scăderea recoltei din acest an va compensa, probabil, acest lucru negativ de pe piața rusă”.

Fructele din Republica Moldova continuă să fie exportate, preponderent, pe piața rusă. În 2019, veniturile din exportul de fructe către această destinație a ajuns la aproximativ 200 de milioane de dolari.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›