‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLegumicultorii: „Fără irigare, acest an agricol ar fi fost unul pierdut”

Legumicultorii: „Fără irigare, acest an agricol ar fi fost unul pierdut”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Fără irigare acest an agricol ar fi fost unul pierdut” o spun legumiultorii din țara noastră, care în acest an au fost nevoiți să irige suprafețele cu legume dublu sau chiar triplu comparativ cu anul trecut.

Chiar și în aceste condiții, producția de legume este mai mică decât cea de anul trecut. Fermierii spun că au udat și au respectat toate principiile de creștere, dar temperaturile înalte au generat o creștere în suspans a plantelor, astfel că acestea nu s-au dezvoltat bine.

Aurelia Cecoi producătoare din satul Roșcani, raionul Anenii Noi are în jur de 50 de hectare cu legume. Crește cartofi, morcovi, sfeclă, ceapă. Producătoarea spune că până în prezent, cantitatea de apă utilizată, de la începutul sezonului de irigare este cu 70 de la sută mai mare, comparativ cu anul trecut. Însă, sezonul de irigat de încheie în octombrie, respectiv, cantitatea de apă utilizată va crește.

„Anul trecut am cheltuit pentru irigare în jur de 700-800 de mii de lei. La ziua de azi avem deja cheltuite în jur de 500 de mii de lei, fără costurile pentru  luna august, unde la sigur am cheltuit în jur de 200 de mii de lei, plus septembrie și octombrie”, explică Aurelia Cecoi.

„Am luate credite enorme ca să instalăm sistem de irigare. Planificam în câțiva ani să-l răscumpărăm. Dar, situația din acest an ne-a dat totul peste cap. Dacă nu am fi făcut acest lucru, adică dacă n-am fi investit în propriul sistem de irigare, noi am fi murit”, spune Aurelia Cecoi.

Chiar și așa, recolta de legume este mai mică în acest an, susține producătoarea.

„Nu avem același rezultate ca anul trecut. Chiar dacă am irigat, legumele nu s-au dezvoltat cum trebuie, fiindcă a fost foarte cald. Cam cu 30 la sută e mai mică roada. La mine în gospodărie vă zic exact, cartof am mai puțin. La morcov încă nu știu, abia urmează să începem recoltarea. Sfecla încă tot nu am început-o a recolta. Ne-am reținut cu aproape o lună, pentru că mai devreme nu am fi avut cui vinde legumele” explică antreprenoarea.

Ca urmare a acestor cheltuieli mai mari și costul de producție a legumelor s-a majorat.

„Astfel, sinecostul la producție a crescut în acest an, desi după cum vedeți vedeți, prețurile sunt mai mici ca în 2019. În perioada stării de urgență, când nimic nu a lucrat, noi nu am avut cui vinde legumele. Le-am dat cu cât ni s-a propus, de altfel eram nevoiți să aruncăm producția. Primele legume le-am dat practic, gratis. Prețul la primii cartofi, iată, de exemplu, a fost mai mic în acest an cu 50 la sută. 4 lei kilogramul a fost anul trecut și anul ăsta i-am dat cu 2,70 lei kilogramul. Angro am vândut marfa și anul trecut și anul acesta”, povestește antreprenoarea.

Situația e la fel și în cazul producătorilor, care cresc legume în seră. Valentina Moscul din satul Boșcana raionul Criuleni spune că a irigat în acest an dublu, comparativ cu 2019.

„Am fost nevoiți să cheltuim apă mai multă, dar cu părere de rău seacă sursele de apă pe care le deținem noi. Avem o fântână arteziană și un bazin acvatic în apropiere de sere. Situația e destul de complicată. Am fi vrut să irigăm și mai mult, dar n-am putut”, susține Valentina Moscul.

‹ adv ›

Și producția de legume din sere este mai mică în acest an.

„Producția este destul de slabă. Plantele practic s-au topit, fructul lor nu s-a format din cauza arșiței. Am obținut în acest an o roadă cu 20 % mai mică” zice producătoarea.

Deși legea economiei de piață spune că atunci când producție e mai puțină, prețurile sunt mai mari, în acest an e invers. Producție mai puțină, dar și prețurile sunt mai mici.

„Nu știu din ce cauză prețurile la legume sunt mai mici. Poate din cauza situației pandemice. Dacă anul trecut în această perioadă prețul la roșii varia între 10-12 lei, anul aceste  roșiile costă 5-6 lei kilogramul. Castraveții costau 15-18 lei kilogramul, anul acesta un kilogram nu depășește 10 lei. Și prețurile sunt în continuă scădere ” povestește Valentina Moscul.

„Dacă n-am fi avut irigare, am fi pierdut tot, aveam să ieșim la 0 în acest an”, a mai adăugat antreprenoarea.

Precizăm că pe câmpurile cu legume lipsite de irigare situația e și mai complicată, în special în zonele în care n-a plouat. Potrivit datelor statistice, anul trecut am avut în jur de 40 de mii de hectare cu legume în câmp deschis.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›