image
Sursa foto: jurnal.md

Povestea răvășitoare a unei familii emigrate din RM; Fiul a ajuns campionul Spaniei, dar cu toții visează să revină acasă

Majoritatea moldovenilor plecați în străinătate păstrează cu sfințenie amintirile pe care le-au adunat de lungul anilor în Republica Moldova, iar unii dintre ei au locuri pline de trăiri și clipe de neuitat și trăiesc o viață cu speranța că într-o bună zi se vor întoarce acasă, în locurile de unde au pornit.

Este și cazul familiei Sîrbu, din satul Purcari, raionul Ștefan Vodă, care a emigrat din Republica Moldova acum 10 ani. Au decis să se stabilească în Spania pentru a putea să le ofere un viitor mai bun copiilor.

„Au trecut mulți ani de când am plecat. Ne este dor de casă, de țară, de baștina noastră. Ne e dor la toți, că de acolo am pornit”, povestește Dumitru Sârbu, capul familiei, într-un reportaj al emisiunii „Cealaltă Basarabie”, de la Jurnal TV.

S-au văzut nevoiți să plece din Moldova, iar motive au avut suficiente. În 2010 aveau doi copii mici și o mulțime de necesități financiare. A plecat mai întâi Dumitru, iar peste ceva timp l-a urmat și soția lui, Ecaterina. Copiii au rămas în grija buneilor.

„Am venit cum venea toată lumea, pe puțin timp, să facem niște bani și să ne întoarcem în țară. Am văzut că nu se reușește nimic așa repede cum am plănuit, așa că am decis să luăm copiii cu noi. I-am dat la școală aici, în Barcelona, țara ne-a oferit toate posibilitățile, chiar dacă nu aveam acte”, mai povestește tatăl copiilor.

În cei 10 ani, ambii copii au reușit să se integreze în sistemul spaniol, iar succesele nu au întârziat să apară. În 2019, Arteom a câștigat medalia de aur la lupte libere în cadrul Campionatului Național al Spaniei.

Deși au planuri mari de viitor, familia încă păstrează casa din Moldova. Buneii gârboviți de povara anilor și nevoilor îngrijesc cum pot de curte, dar în casă nu calcă picior de om atunci când copiii nu sunt acasă.

Familia Sârbu spune că își dorește să revină acasă la un moment dat. „Tare aș fi vrut să ne întoarcem în țară, de unde am pornit, dar lucrurile nu stau chiar așa de bine, din ce urmăresc și văd. Păstrăm casa că poate totuși revenim în Moldova, acolo e baștina noastră”, spun soții Sârbu.

Urmăriți noul sezon „Cealaltă Basarabie” în fiecare vineri și sâmbătă, începând cu ora 22:30, doar la Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: