image
Sursa foto: rfi.fr

Când vor fi disponibile vaccinurile anti-COVID? Reprezentanții OMS nu sunt prea optimiști

Reprezentanții OMS nu sunt tocmai optimiști în ceea ce privește data la care va fi posibilă o acțiune de vaccinare în masă împotriva noului coronavirus.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății estimează că o acțiune de vaccinare în masă împotriva COVID-19 nu va fi posibilă mai devreme de jumătatea anului viitor, 2021.

Purtătoarea de cuvânt a organizației, Margaret Harris, a atras atenția că sunt necesare verificări riguroase care să confirme eficiența și siguranța vaccinurilor care vor apărea pe piață. Potirivt spuselor sale, procesul de vaccinare nu poate începe fără ca autoritățile să nu se asigure că sănătatea cetățenilor nu va fi în siguranță.

„Chiar nu ne aşteptăm să asistăm la o vaccinare în masă până la jumătatea anului viitor”, a declarat Margaret Harris într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

În acest moment, niciunul dintre potențialele vaccinuri aflate în diverse etape de cercetare și studii clinice nu a demonstrat cu claritate că are o eficiență de cel puţin 50%. Acest procent este considerat sigur conform reglementărilor OMS, după cum a precizat purtătoare de cuvânt a organizației, Margaret Harris.

„Această fază 3 a studiilor clinice trebuie să dureze mai mult, deoarece vrem să vedem dacă vaccinul oferă cu adevărat o protecţie şi, de asemenea, cât este de sigur”, a insistat Margaret Harris, în fața jurnaliștilor reuniți la sediul organizației de la Geneva, transmite evz.ro.

Margaret Harris nu a făcut referire la un anumit vaccin potential, precizând că toate datele furnizate de studii trebuie să fie împărtăşite şi comparate de cei implicați în cercetare.

„Mulţi oameni au fost vaccinaţi, însă noi nu ştim dacă vaccinul funcţionează… în acest moment nu avem un semnal clar care să ateste că vaccinul administrat deţine cu adevărat nivelurile cerute de siguranţă şi de eficienţă”, a mai spus Margaret Harris.

OMS şi GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) vor lansa un program de vaccinare globală care urmărește să ofere susținere guvernelor din întreaga lume pentru a putea achiziționa și distribui vaccinurile împotirva COVID-19. Planul a fost intitulat COVAX și prin intermediul acestuia se intenționează achiziția a două miliarde de doze de vaccinuri care să fie furnizate autorităților.

„Aspectul esenţial este faptul că uşa este deschisă. Noi suntem deschişi. COVAX este un program care să asigure că orice om de pe planetă va avea acces la vaccinuri”, a precizat Margaret Harris.

Noutăţile partenerilor

comentarii: