image
Sursa foto: customs.gov.md

Ambasada României în RM, precizări pentru cetățenii care solicită suspendarea temporară a măsurii de carantină

Cetățenii români și străini, care se află pe teritoriul Republicii Moldova și intenționează să călătorească în România, pot solicita suspendarea temporară a măsurii de carantină și prin e-mail, adresându-se Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a Intervențiilor competente teritorial.

Potrivit Ambasadei României la Chișinău, înainte de adresarea acestei solicitări, cetățenii străini trebuie să se asigure că se încadrează în excepțiile de la măsura interzicerii intrării în România

Procedura este valabilă doar pentru situațiile care nu se încadrează în exceptările de la carantină. Cetățenii care se încadrează în respectivele excepții nu trebuie să mai efectueze niciun demers suplimentar.

Prin urmare, procedura se aplică doar cazurilor descrise la art. 5 alin. (1) din Hotărârea CNSU nr. 36 din 21.07.2020, și anume: pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative.

Procedura de întocmire a cererii de exceptare de la măsura carantinei și documentele necesare se găsesc la site-ul dspiasi.ro.

Cererea, cu documentele anexate, se transmite în funcție de punctul de trecere a frontierei utilizat, după cum urmează:

a. Pentru vama Sculeni (jud. Iași), la [email protected]

b. Pentru vama Albița (jud. Vaslui), la [email protected]

c. Pentru vama Galați (jud. Galați), la [email protected]

Ambasada României în Republica Moldova face apel la responsabilitate și roagă eventualii solicitanți să verifice, înainte de a transmite e-mailul cu solicitarea, dacă și în ce excepții se încadrează, întrucât resursele umane care verifică aceste cereri sunt limitate și pot procesa, în timp util, un număr finit de cereri.

Astfel, printr-o verificare prealabilă și atentă a cadrul legislativ, ne putem asigura că solicitările sunt întemeiate și că timpul alocat verificării acestora, de către Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervențiilor, nu va fi consumat din cel necesar rezolvării unor situații deosebite, care impun prezența urgentă în România a persoanelor (cazuri medicale, situații familiale deosebite, alte călătorii imperative).

Noutăţile partenerilor

comentarii: