image
Sursa foto: captură video

Nicolae Furtună: „În toată lumea Covid-ul a luat viața celor care și așa erau o povară”

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat în această seară că: „în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”. Declarațiile au fost făcute în studioul TVR Moldova.

Șeful ANSP spune că 99 % din decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi. „Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea. Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a menționat Nicolae Furtună.

Totodată, Furtună a mai declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi" că autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că datele pe care le furnizează Tiraspolul, cu privire la infectările şi decese cauzate de COVID, sunt reale. Regiunea transnistreană are propriul laborator şi nu prea comunică rezultatele acestuia, chiar dacă anterior, Chişinăul a depus eforturi pentru a operaţionaliza acest laborator de la Tiraspol, instruind specialişti din regiunea transnistreană şi acordând chiar şi teste.

„Nu am certitudinea că datele furnizate sunt cele reale. De la sfârşitul luni iulie probele din transnistria în laboratoarele ANSP nu se mai aduc. Ei au deschis laborator în Tiraspol, laboratorul nu a fost nici verificat, nici inspectat. Nu ne-am documentat referitor la cum procesează ei probele la laboratorul din Tiraspol şi ei mai procesează probele prin intermediul unei reţele private", a spus Furtună.

Spre exemplu, ieri, Tiraspolul au 0 (zero) cazuri, iar astăzi 79 de cazuri. Asta s-ar datora faptului că duminică laboratoarele din Tiraspol nu lucrează.

Ce ţine de celelalte teritorii administrative, autorităţile de la Chişinău cunosc detalii cu privire la orice persoană infectată, inclusiv elevi, preoţi, primari, funcţionari publici. „Din regiunea transnistreană nu cunoaştem detalii despre aceste date”, a precizat șeful ANSP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: