Scandal la Gotești: Administrația locală neagă acuzațiile de mită, așa cum se arată într-un denunț la CNA, în dosarul de reparație a Casei de Cultură

Administrația Publică Locală și Primăria din Gotești dezmint informațiile apărute în spațiul public printr-un comunicat emis de CNA, care menționează că un primar, un fost primar şi un consilier ai primăriei comunei Goteşti, raionul Cantemir, au ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA, după ce au fost denunţaţi că ar fi cerut mită de la reprezentanţii unui agent economic.

Foto: Sergiu Botnaris/facebook

Istoria privind reparația Casei de Cultură se trage încă de pe timpul mandatului fostului primar, Panainte Chicicov. S-a făcut licitația, agenții economici care au câștigat-o însă nu au mai dus lucrările la bun-sfârșit, povestește consilierul local din Gotești, Sergiu Botnari.

„Antreprenorii care au câștigat licitația ca să repare Casa de Cultură, au câștigat-o cu circa 14 milioane lei. În anul 2018, în noiembrie au început lucrările, până în decembrie au ridicat la 7 milioane, iar contractul trebuie să se finalizeze acum la sfârșitul anului 2020, pentru a fi dată în exploatare, dar nimic nu este gata. Dumnealor nu știu ce au făcut și cum au procedat, pe atunci era fostul primar, pentru că alegerile au fost în noiembrie 2019, iar fostul primar a pierdut la alegerile locale de atunci”, a declarat consilierul comunal din Gotești, Sergiu Botnari.

Casă de Cultură / Sursa:Sergiu Botnaris/facebook
Casă de Cultură / Sursa:Sergiu Botnaris/facebook

În campania electorală din 2019, secretara Primăriei care îndeplinea funcția de primar interimar, ar fi semnat o tranșă de transfer de circa 700 mii lei pentru lucrările executate, în special pentru vopsea și linoleum.

„De facto, acolo nu există nici linoleum, nici vopsea”, afirmă Sergiu Botnari.

Potrivit consilierului, agenții economici cu pricina ar fi încercat să mituiască noul primar ales al comunei, pentru ca acesta să accepte unele modificări la proiectul de renovare, însă edilul i-ar fi respins.

„Antreprenorii oricum au modificat proiectul, la punctul privind materialul din care urma să fie făcut acoperișul, fără decizia Consiliului, dar în baza unei scrisori primite din partea fostului primar. Acum și-au dorit să obțină o altă decizie de la noul APL pentru a schimba acoperișul. Noi nu am votat nimic”, a continuat Botnari.

Casă de Cultură / Sursa:Sergiu Botnaris/facebook
Casă de Cultură / Sursa:Sergiu Botnaris/facebook

Alesul local afirmă că denunțul depus la CNA a apărut doar după o sesizare colectivă a Administrației Locale din Gotești privind acte de corupție pe cazul renovării Casei de Cultură. În special, sesizarea făcea referință la faptul că lucrările nu corespund, la calitate, sumelor indicate în proiect. Mai mult consilierul susține că această clădire nu corespunde deloc cu cerințele necesare de renovare. „Ei au făcut un proiect fără subsol, fără ventilație”, a spus Botnari.

„Acest denunț a apărut în momentul în care noi am făcut o sesizare colectivă cu privire la prezența corupției. Atunci ei au spus că tot se vor adresa. Așa s-a trezit domnul primar că ar fi cerut mită a doua zi după ce a fost învestit în funcția de primar. Sunt fenomene extraordinare în satul ăsta. Fostul primar nu știu cum a acționat, dar poate nu a luat în calcul că poate pierde alegerile și să fie descoperite toate aceste ilegalități. Când am văzut comunicatul CNA, m-am indignat, am zis că ei trebuie să vină să întrebe APL-ul din Gotești, să vină în Casa de Cultură, să vadă, să compare lucrările. Nu suntem noi foarte buni specialiști, dar cu ochiul liber se vede că aici e prosteală. Costul total al proiectului inițial a fost 14,407 milioane lei, plus costuri suplimentare pentru acoperiș vreo 4,5 milioane lei. În total, vreo 19 milioane de lei,” declară consilierul.

Consilierul spune că ceea ce se conține în denunțul de la CNA este un fals.

„Noi dezmințim totul ce e în denunț, pentru că primarul nu poate pune ce vrea el pe ordinea de zi, iar consilierii nu pot fi corupți pentru a vota ceva ce era demult votat. Dar pe noi nu ne întreabă nimeni dacă a fost așa sau nu”, a conchis consilierul comunal, Sergiu Botnari.

Amintim că la data de 02 septembrie, CNA a emis un comunicat în care menționa că un primar, un fost primar şi un consilier ai primăriei comunei Goteşti, raionul Cantemir, au ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA, după ce au fost denunţaţi că ar fi cerut mită de la reprezentanţii unui agent economic. Bănuiţii ar fi estorcat banii pentru a favoriza o decizie a Consiliului local privind alocarea bugetului pentru lucrările de reparaţie, pe care urma să le efectueze agentul economic.


Pub